Plyn z Ruska nemá v Európe alternatívu, uviedol Putin

NETKY.SK • 14 Apríl 2022, 17:49 • 2 min
Plyn z Ruska nemá v Európe alternatívu, uviedol Putin

Ruský prezident Vladimir Putin vo štvrtok varoval, že prípadné prijatie energetických sankcií v podobe zákazu či zrieknutia sa dovozu ruskej ropy, plynu a uhlia by v prvom rade postihlo iniciátorov takýchto krokov, a to poklesom životnej úrovne Európanov a znížením konkurencieschopnosti európskych ekonomík.

slovakia

left justify in out

„Pokusy západných krajín vytlačiť ruských dodávateľov a nahradiť naše energetické zdroje alternatívnymi dodávkami nevyhnutne postihnú celú svetovú ekonomiku. Následky takéhoto kroku môžu byť veľmi bolestivé, a to v prvom rade pre samotných iniciátorov takejto politiky. Najviac na tom udivuje, že tzv. partneri z nie priateľských krajín sami priznávajú, že sa nemôžu zaobísť bez ruských energetických zdrojov. Vrátane zemného plynu. Jeho racionálna zámena pre Európu jednoducho chýba,“ povedal Putin podľa agentúry Interfax počas dnešnej porady s predstaviteľmi ropného a plynárenského priemyslu.

 

 

„Dodávky z iných krajín, hlavne zo Spojených štátov, ktoré môžu poslať do Európy, vyjdú spotrebiteľov poriadne drahšie. Prejaví sa to na životnej úrovni ľudí a na konkurencieschopnosti európskej ekonomiky,“ varoval ruský prezident.

 

Európska únia zvažuje, že sa zbaví závislosti od energetických surovín z Ruska. Nalieha na ňu ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Ale napríklad Rakúsko, ktoré získava 80 percent zemného plynu z Ruska, sa stavia proti okamžitému ukončeniu dovozu ruského plynu. Alpská krajina spolu s Nemeckom či Maďarskom tvrdí, že takýto krok zatiaľ nie je z ekonomických dôvodov možný a spôsobil by značné škody.

 

 

Putin podľa Interfaxu kritizoval zástupcov Zelených v nemeckej vláde, zasadzujúcich sa za obmedzenie dodávok ruského plynu. „Sú pripravení zabudnúť na celú zelenú agendu a znovu vsadiť ekonomiku s veľkou uhlíkovou stopou, ktorú ešte nedávno chceli úplne zatvoriť ako archaickú a špinavú. Mnohé strany postavili volebné kampane na ekologických heslách. Kde to všetko teraz je? Všetko vyhodili do smetí, v praxi sa správajú úplne inak,“ vyhlásil. Zelení sa podľa neho snažia vlastné chyby a nedostatok odbornosti v energetike a ďalších sférach zamaskovať a zvaliť na Rusko.

 

Možno vás zaujme: India plánuje zvýšiť export do Ruska



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Johny domansky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies