ŽOS Trnava dodá do Švajčiarska 440 nákladných vozňov

NETKY.SK • 30 September 2010, 11:29 • 2 min
ŽOS Trnava dodá do Švajčiarska 440 nákladných vozňov

ŽOS Trnava dodá do Švajčiarska 440 nákladných vozňov

slovakia

left justify in out

img

ŽOS Trnava a.s., bývalé Železničné opravovne a strojárne, odovzdali švajčiarskej SBB Cargo prototyp prestavaného nákladného železničného vozňa Fas z celkového počtu 440 zazmluvnených  kusov. Od 1. októbra 2010 tak spoločnosť prechádza na sériovú výrobu týchto vozňov, slúžiacich na prepravu priemyselnej ocele a šrotu. Všetky vozne dostanú novú zosilnenú skriňu a zabudovanú oceľovú podlahu. To by malo v budúcnosti priniesť objednávateľovi významné zníženie nákladov na údržbu a opravy a predĺženie ich životnosti. Odovzdanie posledného  prestavaného vozňa by malo udiať koncom septembra budúceho roka. TASR o tom dnes informoval člen predstavenstva ŽOS Trnava Miloš Jaroška.
      ŽOS koncom júna 2010 vyhrali medzinárodný tender vypísaný švajčiarskou štátnou SBB Cargo na prestavbu vozňov Eaos spomedzi trinástich konkurenčných ponúk užšieho výberu. Hodnota celého kontraktu je 19 miliónov švajčiarskych frankov, čo predstavuje 13,7% minuloročných tržieb celej ŽOS Trnava, čo je 107,39 miliónov eur. Okrem prestavby dostanú vozne v dielňach ŽOS aj príslušnú revíznu opravu podľa švajčiarskych požiadaviek.
      „Úspech vo Švajčiarsku nás potešil o to viac, že počas ekonomickej stagnácie sa nielen významne znížil počet veľkých tendrov, ale zaznamenali sme aj zostrenie konkurencie. Prvotný záujem o túto zákazku prejavilo spolu s nami dvadsaťštyri ďalších spoločností z celej Európy,“ povedal Jaroška.
      ŽOS Trnava, a.s. je najväčšou opravárenskou dielňou pre nákladné železničné vozne v strednej Európe. Spoločnosť sa orientuje na opravy, modernizáciu a prestavby nákladných vozňov bežnej a špeciálnej konštrukcie, opravy, modernizácie a prestavby osobných vozňov. Od roku 1994 sú opravovne akciovou spoločnosťou, ktorej majoritným akcionárom je spoločnosť TOS, a.s. (50,8 % akcií a Železničná preprava, a.s. (49,2 % akcií). Okrem domácich zákaziek spolupracuje so železničnou spoločnosťou Deutsche Bahn, rakúskou ÖBB Technische Services, a privátnymi spoločnosťami NACCO, VTG, GATX a AAE. ŽOS Trnava ročne opraví alebo zmodernizuje  5 až 6 tisíc vagónov. Spoločnosť zamestnáva 1200 zamestnancov.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies