Orlica Anička sa po dlhých šiestich týždňoch ozvala z Mozambiku

NETKY.SK • 30 December 2015, 12:13 • 2 min
Orlica Anička sa po dlhých šiestich týždňoch ozvala z Mozambiku

MAPUTO – Samica orla krikľavého Anička, ktorej putovanie na zimovisko v Afrike sleduje verejnosť na internete, sa po dlhých šiestich týždňoch čakania ozvala z Mozambiku.

slovakia

left justify in out

„Signál vysielačky sa nám stratil na dlhší čas. V riedko osídlenej oblasti pokrytie signálom GSM nie je taký, ako by sme si priali. Veľký vplyv na kontakt s rodným Slovenskom mali tiež lokálne meteorologické cyklóny,“ informoval riaditeľ Správy Tatranského národného parku Pavol Majko.

 

Na jej miniatúrny solárny panel dlho nesvietilo slnko. Orlica sa schovávala v korunách stromov, a tak mohli ochranári len vyčkávať a dúfať, že sa jej nič zlé neprihodilo. Anička si udržuje stále južný kurz. Doteraz za 96 dní preletela hranice 19 štátov. „V minulých dňoch sa pohybovala na miestach, ktoré dôverne pozná z minuloročných migrácií. Aktuálne však zaletela do Mozambiku, kde je po prvýkrát, 250 kilometrov od mora,“ dodal Majko.

 

Tretím rokom migrácie Anička dodržuje svoju trasu putovania po africkej oblohe takmer úplne rovnako ako predtým. „Vianoce a začiatok nového roka prežije pri dostatku potravnej ponuky, ktorú jej africká savana ponúka, čo ukazujú jej posledné stanovištia,“ uzavrel Majko.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies