Originál akvarelu Antoina de Saint-Exupéryho vydražia v Paríži

NETKY.SK • 28 November 2014, 06:49 • 2 min
Originál akvarelu Antoina de Saint-Exupéryho vydražia v Paríži

PARÍŽ - Akvarel Malý princ Antoina de Saint-Exupéryho, ktorý poslúžil ako ilustrácia prvého vydania jeho rovnomennej medzičasom kultovej knihy v roku 1943, sa 9. decembra bude dražiť na aukcii dražobného domu Artcurial v Paríži. Informáciu priniesli dnes francúzske médiá.

slovakia

left justify in out

Cena draženého diela s rozmermi 21,2 x 23.9 centimetra sa odhaduje na 400.000-500.000 eur. Na akvarele je turecký hvezdár, ktorý objavil asteroid B612 hlavného hrdinu spomínaného literárneho diela, ukazujúc prstom na tabuľu plnú vzorcov.
      

Exupéryho dielo Malý princ sa zrodilo z iniciatívy istého amerického vydavateľa, ktorý autora požiadal o vianočnú rozprávku. Kniha, ktorá bola preložená doteraz do viac ako 270 jazykov, vrátane slovenčiny a českého jazyka, sa predala v náklade okolo 145 miliónov exemplárov. V Afrike a Ázii sa už na ňu nevzťahuje ochrana autorských práv, vo Francúzsku sa tak stane v roku 2035, v USA o tri roky neskôr, avšak vo zvyšku sveta sa už 1. januára 2015 stane verejným vlastníctvom.
      

Autor-pilot zmizol za neobjasnených okolností počas letu pri pobreží južného Francúzska 31. júla 1944. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies