Orbán: Protiimigračné sily raz ovládnu celú Európu

NETKY.SK • 4 Január 2018, 07:30 • 2 min
Orbán: Protiimigračné sily raz ovládnu celú Európu

BUDAPEŠŤ - Podľa maďarského premiéra Viktora Orbána je len otázkou času, kedy protiimigračné sily, za aké považuje súčasnú maďarskú, poľskú a najnovšie už aj rakúsku politickú reprezentáciu, ovládnu celú Európu.

slovakia

left justify in out

Orbán to povedal po stredajšom rokovaní s novým poľským premiérom Mateuszom Morawieckim, ktorý v rámci svojej prvej zahraničnej cesty vo funkcii zavítal práve za Orbánom do Budapešti. Poľský aj maďarský premiér sa po rokovaní zhodli, že politické sily, ktoré odmietajú imigráciu, sú po celej Európe na vzostupe.

Podľa Orbána je dôkazom aj to, že v Rakúsku v decembri vznikla nová vláda, ktorá je jasne protiimigrantská. "V Rakúsku bola obnovená demokracia, pretože Rakúšania, ktorí odmietajú imigráciu, zvolili vládu, ktorá tiež nechce prisťahovalectvo. A takto to bude všade v Európe, som presvedčený, že je to len otázkou času," vyhlásil maďarský premiér.

Morawiecki povedal, že otázka imigrácie je "vecou národnej suverenity" každej krajiny. Táto téma je podľa neho v Európe "stále horúcejšia". "Vyzerá to, že sa to nakláňa naším smerom," uviedol nový poľský premiér.

 

Maďarský premiér tiež vyhlásil, že prisťahovalecká politika Európskej únie zjavne zlyhala. "Hranice treba naďalej chrániť, migráciu treba zastaviť a pomoc treba poskytnúť tam, kde je to potrebné," povedal Orbán.

 

Morawiecki v súvislosti s utečeneckou otázkou vyjadril presvedčenie, že členské štáty EÚ majú mať právo na to, aby sa rozhodli, s kým chcú ich občania spolunažívať. Zdôraznil, že Poľsko má rovnaký postoj k migračnej kríze ako Maďarsko.

 

O zoskupení Vyšehradská štvorka (V4) poľský premiér povedal, že jeho krajiny sú súčasťou EÚ a prispievajú k jej rastu i stabilite. "Veríme v hodnoty EÚ, chceli by sme ju spoločne budovať," dodal Morawiecki.

 

Orbán v reakcii na novinársku otázku oznámil, že ešte v tomto mesiaci sa vo Viedni stretne s novou rakúskou vládou. Ako dodal, bude sa snažiť vybudovať úzke vzťahy s rakúskym kabinetom.

 

Na vyše hodinovej tlačovej konferencii, ktorú dekorovali národnými vlajkami Maďarska a Poľska, pričom vlajka EÚ chýbala, sa ani jeden z premiérov týchto členských krajín Únie nezmienil o vlaňajšom decembrovom aktivovaní článku 7 Zmluvy o EÚ proti Poľsku v reakcii na údajné porušovanie zásad právneho štátu a zásad delenia výkonných, zákonodarných a súdnych právomocí zo strany poľskej vlády a poľského prezidenta.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Filin
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies