Opozičný poslanec Štefanec chce zvýšiť nadčasy o 100 hodín

NETKY.SK • 4 Máj 2014, 13:07 • 2 min
Opozičný poslanec Štefanec chce zvýšiť nadčasy o 100 hodín

BRATISLAVA - Opozičný poslanec Národnej rady (NR) SR za SDKÚ-DS Ivan Štefanec navrhuje niekoľko zmien v Zákonníku práce.

slovakia

left justify in out

Napríklad chce, aby bolo dohadovanie práce nadčas flexibilnejšie, aby sa zrovnoprávnili zamestnanecké rady s odbormi, ako aj to, aby odborové organizácie konkrétnejšie preukazovali svoju reprezentatívnosť smerom k zastupovaniu zamestnancov. Tieto zmeny obsahuje návrh novely Zákonníka práce, ktorú predložil do parlamentu.
      

"Dôvodom predloženia návrhu zákona je reakcia na kritickú situáciu vo vývoji zamestnanosti na Slovensku, ktorá vznikla hlavne v dôsledku prijatia zmien v Zákonníku práce predchádzajúcou novelizáciou zákona," uviedol Štefanec v dôvodovej správe s tým, že navrhované opatrenia zvýšia tvorbu nových pracovných miest a môže tak vzrásť celková zamestnanosť na Slovensku. "Právna úprava navrhuje tie opatrenia, ktoré sa už vo svojej praxi osvedčili," tvrdí Štefanec.
      

Poslanec chce, aby bolo možné v kolektívnej zmluve dohodnúť rozsah práce nadčas, ktorú možno zamestnancovi nariadiť v kalendárnom roku, najviac v rozsahu 250 hodín. Podľa súčasného znenia Zákonníka práce pritom možno zamestnancovi nariadiť prácu nadčas najviac v rozsahu 150 hodín.
      

Štefanec tiež navrhuje, aby bolo možné pracovný pomer na dobu určitú dohodnúť najdlhšie na tri roky a aby ho bolo možné počas tohto obdobia predĺžiť alebo opätovne dohodnúť najviac trikrát. Ďalšie predĺženie alebo opätovné dohodnutie pracovného pomeru na určitú dobu do troch alebo nad tri roky by pritom malo byť možné len z dôvodu zastupovania zamestnanca počas materskej alebo rodičovskej dovolenky, či dočasnej pracovnej neschopnosti.
      

Zrovnoprávniť by sa mali aj zamestnanecké rady s odbormi. Podľa návrhu Štefanca vo firme, kde popri sebe pôsobia odborová organizácia a zamestnanecká rada, má patriť odborom právo na kolektívne vyjedávanie, právo na kontrolu plnenia záväzkov vyplývajúcich z kolektívnych zmlúv, právo na informácie, právo na kontrolnú činnosť a zamestnaneckej rade patrí právo na informácie a právo na kontrolnú činnosť. Zároveň by malo zamestnaneckej rade patriť právo na prerokovanie a spolurozhodovanie v rozsahu, v ktorom toto právo nepatrí odborovej organizácii.
      

Odborová organizácia by mala mať povinnosť aj preukazovať svoju reprezentatívnosť, a to tak, že bude zastupovať minimálne 30 % zamestnancov.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies