Opozičné strany v Maďarsku navrhli kvôli brokerskej kauze rozpustenie parlamentu

NETKY.SK • 31 Marec 2015, 11:12 • 2 min
Opozičné strany v Maďarsku navrhli kvôli brokerskej kauze rozpustenie parlamentu

BUDAPEŠŤ - Maďarské opozičné ľavicové strany, s výnimkou strany Politika môže byť iná (LMP), predložili parlamentu spoločný návrh uznesenia o okamžitom rozpustení zákonodarného zboru a vypísaní predčasných volieb.

slovakia

left justify in out

Podľa nich totiž vláda Viktora Orbána musí niesť politickú zodpovednosť za najnovšiu brokerskú kauzu - krach spoločnosti Questor, píše dnes spravodajský server Stop.hu. Návrh predložili poslanci Maďarskej socialistickej strany (MSZP), Demokratickej koalície (DK), Spolu (Együtt) a Dialóg pre Maďarsko (PM).

 

V uplynulých týždňoch ide o kolaps už tretieho nebankového subjektu so stratou rádovo v stovkách miliárd forintov, ktorá sa týka nielen drobných investorov, ale aj samospráv, a dokonca v prípade brokerskej spoločnosti Questor tam malo uložené finančné prostriedky aj ministerstvo zahraničných vecí a vonkajších ekonomických vzťahov. Minister Péter Szijjártó však tesne pred krachom tieto peniaze dal vybrať, píše server.

 

"Kauza Questor poukázala veľmi zreteľne na systém fungovania Orbánovej administratívy. Spoločnosť Questor, vedenú Csabom Tarsolyom, ktorý je priateľom Viktora Orbána i Pétera Szijjártóa a má zabezpečený permanentný vstup do parlamentu, podporovali štátne podniky a inštitúcie nákupom a umiestnením štátnych cenných papierov. Prispeli tak k fungovaniu pyramídovej hry a série podvodov," píše sa v zdôvodnení návrhu.

 

Podľa opozičných poslancov jedinou reakciou vlády, ktorá sa dozvedela o blížiacom sa krachu, bolo stiahnutie štátnych peňazí z tohto brokerského domu.

 

Server Stop.hu pripomína, že aj keď vládny blok Fidesz-KDNP túto iniciatívu ľavicových opozičných subjektov nepodporí, návrh je mimoriadne silným prostriedkom, aký sa iba málokedy dostane pred parlament.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies