Opozícia proti Asadovi sa zjednotila a žiada svet o pomoc

NETKY.SK • 3 Október 2011, 18:05 • 2 min
Opozícia proti Asadovi sa zjednotila a žiada svet o pomoc

Opozícia proti Asadovi sa zjednotila a žiada svet o pomoc

slovakia

left justify in out

img

Sýrske hlavné opozičné zoskupenia vydali v nedeľu spoločnú výzvu medzinárodnému spoločenstvu, aby podniklo kroky na ochranu sýrskeho ľudu, ktorý počas svojich prodemokratických protestov čelí násilným zásahom vládnych síl.
Vyhlásenie zverejnili v tureckom Istanbule v mene novej Sýrskej národnej rady. Uvádzalo sa v ňom, že rada, tvorená opozíciou, odmieta zahraničný zásah, ktorý by "narúšal suverenitu Sýrie", ale vonkajší svet má humanitárne povinnosti chrániť sýrsky ľud.
"Rada žiada zahraničné vlády a organizácie, aby sa chopili svojej zodpovednosti a podporili sýrsky ľud, chránili ho, zastavili zločiny a hrubé porušovanie ľudských práv, ktorých sa dopúšťa nelegitímny súčasný režim," uvádzalo sa vo vyhlásení.
Táto deklarácia Sýrskej národnej rady je významným prejavom jednoty sýrskej opozície po šiestich mesiacoch prevažne nenásilných protestov proti prezidentovi Bašárovi Asadovi, ktoré neskôr vyústili do tvrdšieho odporu.
Štátne sýrske médiá informovali, že ľudové protesty nadobudli násilný zvrat. Syna sýrskeho muftiho, ktorého menuje Asad, totiž v nedeľu zavraždili. Išlo o prvý útok proti štátom podporovanému sunnitskému duchovenstvu, ktoré už desaťročia tvorí základňu podpory pre Asadovu vládnucu elitu.
Národná rada v Istanbule uviedla, že povstanie musí zostať pokojné, ale početné útoky armády na mestá a dediny, mučenie a masové zatýkanie ženú Sýriu "na pokraj občianskej vojny a vyzývajú na zahraničnú intervenciu".

Zdroj: TASR/Reuters



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies