OPEC neplánuje zmeniť svoju politiku ťažby ropy

NETKY.SK • 12 Október 2015, 14:36 • 2 min
OPEC neplánuje zmeniť svoju politiku ťažby ropy

KUVAJT - V Organizácii krajín vyvážajúcich ropu (OPEC) momentálne nikto nenavrhuje zmeniť politiku produkcie ropy, povedal v pondelok kuvajtský minister pre ropu Ali al-Omair odkazujúc na rozhodnutie o neznížení množstva produkcie z novembra 2014.

slovakia

left justify in out

Ak by trh opustili producenti s vysokými výrobnými nákladmi, tak by to mohlo posilniť ceny ropy v roku 2016. Kuvajtský minister povedal, že podľa ukazovateľov sa veľké množstvo vysoko nákladnej produkcie pomaly stráca z trhu, a to prispeje k zvýšeniu cien. "Vidíme náznaky, že svetový hospodársky rast by sa mohol zrýchliť začiatkom roka 2016, to by tiež vplývalo na posilnenie cien ropy," uviedol al-Omair.


Generálny tajomník OPEC Abdullah al-Badri povedal, že dopyt po rope rastie. "Myslím si, že ak táto situácia pretrvá, nezmení sa, tak na ďalší rok uvidíme vyrovnaný trh," dodal. O vplyve opätovného vstupu Indonézie do OPEC-u na súčasnú politiku organizácie sa bude rokovať na najbližšom stretnutí organizácie 21. októbra vo Viedni. Na stretnutie boli pozvané členské krajiny organizácie, ale aj sedem až osem nečlenských krajín.


Komoditný trh s ropou hneď reagoval na slová kuvajtského ministra Aliho al-Omaira. Britská ropa Brent o 11:25 GMT posilnila o 20 centov na 52,85 USD za barel a ľahká americká ropa zdražela o 15 centov na 49,78 USD za barel.

(1 EUR = 1,1362 USD)
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies