ONLINE Potvrdené! Briti odhlasovali vystúpenie svojej krajiny z EÚ

NETKY.SK • 24 Jún 2016, 15:41 • 2 min
ONLINE Potvrdené! Briti odhlasovali vystúpenie svojej krajiny z EÚ

LONDÝN - Hlasovanie v britskom referende o budúcnosti členstva krajiny v Európskej únii sa skončilo podľa plánu o 22.00 h tamojšieho času (23.00 SELČ). Informuje o tom britská vysielacia spoločnosť BBC. Referendum o pokračovaní alebo ukončení členstva Británie v EÚ sa konalo na celom území Spojeného kráľovstva, ako aj v Gibraltáre, a mohlo sa na ňom zúčastniť takmer 46,5 milióna registrovaných voličov.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

18:24 Maďarský eurokomisár: Británia môže odchodom z EÚ stratiť mnoho

V oblasti výskumu, rozvoja a vysokého školstva môže Británia vystúpením z Európskej únie mnoho stratiť. V juhomaďarskom Segedíne to dnes uviedol komisár EÚ pre vzdelávanie, kultúru, mládež a telovýchovu Tibor Navracsics.

Na fóre Segedínskej univerzity Navracsics povedal, že britské univerzity a výskumné ústavy profitovali z európskej integrácie, do tohto sektora prúdili významné finančné zdroje. "Je dôležité, aby vzniknutá výskumná spolupráca bola aj naďalej plodná," dodal eurokomisár.

 

Ako dodal, EK rešpektuje rozhodnutie britských voličov. Samotný výsledok plebiscitu ešte neznamená automaticky naštartovanie procesu odchodu tejto krajiny z únie. Británia musí svoj zámer najskôr oznámiť EÚ, až potom bude určený rozvrh rokovaní, zdôraznil Navracsics, podľa ktorého rokovania sa začnú najskôr na jeseň, preto je dostatok času na to, aby sa vášne utíšili.

 

17:13 Putin po britskom referende kritizoval Camerona

Májová poznámka britského premiéra Davida Camerona, že "Putin môže byť šťastný" z brexitu, bola nepatričným pokusom o nátlak na britskú verejnú mienku. Po štvrtkovom referende Britov, ktorí odhlasovali svoj odchod z Európskej únie, sa dnes takto vyjadril ruský prezident Vladimir Putin.

 

"Domnievam sa, že to nebolo nič iné, než zlý pokus ovplyvniť verejnú mienku vo vlastnej krajine. Ale ako vidíme, nedosiahol očakávaný efekt. Takže po hlasovaní nemá nikto právo hovoriť čokoľvek o postoji Ruska. To nebolo nič iné, než dôkaz nízkej úrovne politickej kultúry," povedal ruský prezident pre médiá v závere svojej návštevy na summite Šanghajskej organizácie pre spoluprácu (ŠOS) v Uzbekistane. Putin pripomenul, že Rusko nikdy nezasahovalo a ani nehovorilo o odchode Británie z Európskej únie.

 

"Samotná organizácia referenda a následný výsledok nie je nič iné, než prílišná sebadôvera britského vedenia a jeho ležérny postoj k riešeniu závažných otázok pre krajinu a Európu ako celku," konštatoval ruský prezident. 

Výsledok referenda podľa neho odráža nespokojnosť občanov so stavom bezpečnosti a nedostatok ochoty dotovať slabšie ekonomiky.

 

"Nikto nechce živiť a dotovať slabšie ekonomiky, udržiavať iné štáty a celé národy. Ľudia sú pravdepodobne nespokojní aj s riešením problémov v bezpečnostnej oblasti, ktorá sa dramaticky zhoršila v súčasnej dobe na pozadí silných migračných procesov. Ľudia chcú byť nezávislejší," uviedol Putin.

Dodal, že nepriaznivé následky brexitu, čo sa týka trhov či mien, budú napravené v najbližšej budúcnosti a žiadna globálna katastrofa sa neočakáva.

 

17:00 Pobaltské krajiny, Srbsko, Turecko a Poľsko o rozhodnutí Britov

Litovská prezidentka Dalia Grybauskaite dnes vyjadrila presvedčenie, že Európska únia a Británia "nájdu nový spôsob spolunažívania". EÚ podľa nej "v krátkom čase pocíti dôsledky" britského rozhodnutia odísť z bloku, a "je našou povinnosťou obnoviť dôveru ľudí v EÚ," citovala ju DPA.

 

Estónsky prezident Toomas Hendrik Ilves vyjadril nájde, že rozhodnutie Británie odísť z EÚ posilní spoluprácu medzi zvyšnými 27 členskými krajinami. "Osobne dúfam, že to bude mať zjednocujúci dopad na 27 členov EÚ," uviedol podľa Baltskej tlačovej služby.

 

Srbský premiér Aleksandar Vučič vyhlásil, že jeho krajina bude pokračovať na svojej ceste do EÚ napriek britskému rozhodnutiu. A vyjadril nádej, že brexit neovplyvní plány EÚ prijať v budúcnosti nových členov. "Toto je najväčšie politické zemetrasenie od pádu Berlínskeho múru a nie pochybností, že to zanechá vážne dôsledky".

 

Turecký premiér Binali Yildirim dnes povedal, že britskí voliči vyjadrili svojím rozhodnutím odísť z EÚ svoj nesúhlas s negatívnou kampaňou vedenou proti Turecku pred referendom. A vyčítal britskému premiérovi Davidovi Cameronovi, že vystupoval proti členstvu Turecka v EÚ. "Napriek tomu, že zameral svoju kampaň na Turecko a že mal niekoľko nemiestnych komentárov, britskí voliči odmietli jeho tvrdenia a informovali pána Camerona, že jeho názory ohľadne Turecka sú nesprávne," citovala Yildirima tlačová agentúra AP.

 

Beata Szydlová, premiérka Poľska, v ktorom začala EÚ prešetrovať stav dodržiavania demokratických pravidiel, oznámila, že na summite EÚ na budúci týždeň navrhne reformy, ktoré jej krajina považuje za potrebné na to, aby bola únia silnejšia. Szydlová povedala, že Poľsko zostane "zodpovedným členom" EÚ, ktorému záleží na jednote únie a jej hospodárskom raste. EÚ nesmie predstierať, že neprechádza krízou a nemala by sa vyhýbať diskusii o zložitých záležitostiach, dodala.

 

16:05 Biden: Spojené štáty by radšej videli Britániu v EÚ

Spojené štáty by boli radšej, ak by Briti hlasovali za zotrvanie v Európskej únii, ale rešpektujú výsledok referenda, vyhlásil dnes americký viceprezident Joe Biden.
Ten sa podľa agentúry Reuters ako prvý vysokopostavený predstaviteľ USA vyjadril k štvrtkovému referendu Britov, ktorí odhlasovali svoj odchod z Európskej únie.


"Dali by sme prednosť inému výsledku, ale Spojené štáty majú dlhoročné priateľstvo so Spojeným kráľovstvom a toto veľmi osobitné puto vydrží. Plne rešpektujeme rozhodnutie, ktoré urobili," povedal Biden v írskom Dubline.

 

15:53 Szijjártó k brexitu: Európska politika musí brať do úvahy názory ľudí

Ponaučenie z britského referenda je to, že je potrebné počúvať názory ľudí, a to aj v Bruseli. Týmito slovami reagoval na výsledky referenda o členstve Británie v Európskej únii maďarský minister zahraničných vecí Péter Szijjártó.

 

"Nie je možné viesť politiku, ktorá neberie do úvahy názory Európanov, prípadne ide proti ich vôli," zdôraznil podľa agentúry MTI minister na mimoriadnej tlačovej konferencii v Budapešti.

Podľa šéfa maďarskej diplomacie má každý záujem na silnej Európe. Taká však bude len v prípade, ak na vážne výzvy nájde skutočné riešenia a nie také, ktoré oslabia jednotlivé členské krajiny i celú úniu.

Szijjártó poznamenal, že britské rozhodnutie je precedensom, pretože v zmluvách únie sú iba nejasne formulované otázky pre takýto prípad. Podľa jeho názoru teraz prichádza dlhé komplikované obdobie plné dohadovaní.

 

Minister zahraničných vecí zdôraznil, že na elimináciu nepriaznivých hospodárskych vplyvov brexitu musia štáty Vyšehradskej štvorky spolupracovať. "Maďarsko je pripravené spolupracovať v tejto oblasti aj s ďalšími krajinami strednej Európy," uzavrel Szijjártó.

 

15:49 Británia i EÚ zostanú "nenahraditeľnými partnermi" USA napriek brexitu

Prezident USA Barack Obama dnes vyhlásil, že Británia i Európska únia zostanú napriek britskému rozhodnutiu opustiť EÚ "nenahraditeľnými partnermi" Spojených štátov, "Občania Spojeného kráľovstva prehovorili a my rešpektujeme ich rozhodnutie," povedal Obama s upozornením na "osobitný vzťah", ktorý majú Spojené štáty a Británia a tiež na jej úlohu ako spojenca v NATO.

Biely dom súčasne vyzdvihol EÚ za jej prácu na podporu stability, hospodárskeho rastu a šírenia demokratických hodnôt.

 

"Spojené kráľovstvo a Európska únia zostanú nenahraditeľnými partnermi Spojených štátov aj keď začnú rokovať o ich pokračujúcom vzťahu, aby zabezpečili nepretržitú stabilitu, bezpečnosť a prosperitu pre Európu, Veľkú Britániu a Severné Írsko a svet," citovala Obamove vyhlásenie tlačová agentúra DPA.

Obama sa ešte pred referendom vyjadril, že rozhodnutie je na Britoch, ale zdôraznil, že USA mali prospech zo silnej Británie v radoch EÚ.

 

15:43 Juncker ubezpečil britských euroúradníkov, že brexit ich nepripraví o prácu

Predseda Európskej komisie (EK) Jean-Claude Juncker dnes formou listu ubezpečil občanov Spojeného kráľovstva, ktorí pracujú v euroinštitúciách, že sa nemusia obávať straty zamestnania ani po odchode Británie z EÚ.

Šéf exekutívy EÚ na začiatku listu zdôraznil, že ho výsledok štvrtkového referenda v Británii "zarmútil", ale dodal, že túto voľbu rešpektuje. Zároveň sa pokúsil vyvrátiť obavy tisícok britských občanov pôsobiacich v euroinštitúciách.

 

"Plne chápem tieto obavy. Chcel som vyslať jasný signál našim kolegom s britskou štátnou príslušnosťou," zdôvodnil Juncker svoj list. Píše v ňom, že v súlade so Služobným poriadkom ide o "úradných zamestnancov EÚ", ktorí "pracujú pre Európu" a ktorí zanechali svoju národnosť pred dverami inštitúcií EÚ, v ktorých pôsobia. "Tieto dvere sa teraz pred vami nezatvoria," ubezpečil ich Juncker.Predseda EK britským euroúradníkom pripomenul, že vždy boli lojálni k EÚ, čo pomáha rozvíjať spoločný európsky projekt. Junckerov liste dodal, že budem spolupracovať s predsedami ostatných európskych inštitúcií, aby zaistili, že neprídu o talentovaných, skúsených a odhodlaných britských zamestnancov.

 

"Viem, že všetci máte legitímne očakávania ohľadom svojich práv a povinností, vaše rodiny vás nasledovali do Bruselu a vaše deti sú zapísané na tunajších školách. Dovoľte mi, aby som vás uistil, že urobím všetko čo je v mojej moci, aby som vám pomohol v tomto ťažkom procese," uviedol Juncker v závere listu.

 

Avšak európsky týždenník New Europe na svojom internetovom serveri upozornil, že kým bežní stáli zamestnanci s britským občianstvom sa o svoje pozície nemusia obávať, neplatí to aj pre Britov zastávajúcich vysoké pozície na úrovni riaditeľov a generálnych riaditeľov, kde sú v hre rozhodovacie právomoci. Podľa New Europe exekutíva EÚ o tomto rozhodla už na začiatku tohto roka, pričom v Európskej komisii pôsobí osem britských generálnych riaditeľov a zástupcov generálnych riaditeľov a okolo 60 vysokých úradníkov na úrovni riaditeľa.

 

15:25 EÚ bude musieť stiahnuť z Londýna prestížnu Európsku agentúru pre lieky

Jedným z dôsledkov rozhodnutia britských voličov o odchode z EÚ bude zrejme aj presťahovanie prestížnej Európskej agentúry pre lieky (EMA) so sídlom v Londýne. Európska agentúra pre lieky bola založená v roku 1995. Jej hlavným poslaním je vykonávať kontrolu a vedecké hodnotenie liekov a tým prispievať k ochrane a skvalitneniu zdravia ľudí aj zvierat v krajinách EÚ.

 

EMA ako decentralizovaná agentúra EÚ poskytuje členským štátom aj inštitúciám EÚ odborné rady, týkajúce sa liečiv a vykonáva dozor nad bezpečnosťou liekov vyvinutých farmaceutickými spoločnosťami pre ich použitie v Európskej únii. Agentúra koná v súlade s platnou európskou legislatívou a slúži potrebám trhu s viac ako 500 miliónmi ľudí v krajinách EÚ. EÚ v súlade s Lisabonskou zmluvou musí začať rokovania s Londýnom o podobe prerušenia zväzkov s ostatnými krajinami a inštitúciami EÚ. Je málo pravdepodobné, že v rámci rokovaní, ktoré potrvajú najmenej dva roky, EÚ ponechá túto prestížnu agentúru v krajine, ktorá už do únie patriť nebude.

 

15:22 Petíciu za nové referendum podpísalo už vyše 129.000 ľudí

Desaťtisíce Britov žiadajú po tesnom výsledku v prospech brexitu ďalšie, nové referendum o členstve v Európskej únii.

 

Do dnešného popoludnia sa pod oficiálnu internetovú petíciu na vypísanie nového referenda o členstve Spojeného kráľovstva v európskom bloku podpísalo vyše 129.000 ľudí.

 

Podľa britských zákonov musí vláda reagovať na všetky podnety, ktoré podporilo viac než 10.000 ľudí. Pri vyše 100.000 podpisoch sa žiadosťou musí zaoberať parlament.

 

Petíciu spustili podľa denníka The Independent koncom mája, dnes ráno ju však masovo začali podpisovať ďalšie tisíce ľudí. Petícia požaduje druhé referendum v prípade, ak by pri 75-percentnej účasti na prvom plebiscite ani jedna zo strán nezískala aspoň 60-percentnú podporu.

 

14:13  Duda: Treba urobiť všetko pre to, aby sa zabránilo ďalším v odchode z EÚ

Poľský prezident Andrzej Duda dnes povedal, že treba urobiť všetko pre to, aby sa po tom, ako Británia schválila svoje vystúpenie z EÚ, zabránilo v odchode z Európskej únie aj ďalším krajinám. Britské rozhodnutie označil za "smutnú správu" a zdôraznil, že treba zabrániť dominovému efektu. Referendum označil za signál pre jednotu, ako aj príležitosť nájsť odpovede na rozhodnutie, ktoré urobila Británia.

 

"Nemyslíte si, že EÚ diktuje priveľa krajinám, ktoré k nej patria?" uviedol podľa agentúry DPA v Krakove. "Treba urobiť všetko, aby sa zabránilo v odchode ďalším krajinám," povedal novinárom a dodal, že Poľsko chce zachovať svoje ekonomické a obranné vzťahy s Britániou. Duda tiež zopakoval, že poľská vláda bude pokračovať v práci na legislatívnych riešeniach, aby pomohla stovkám tisíc Poliakov splácajúcim hypotéky vo švajčiarskych frankoch. Frank po zverejnení výsledkov britského referenda stúpol na najvyššiu úroveň voči zlotému za uplynulého pol druha roka.


14:09 Pápež: Briti sa vyjadrili, teraz chráňme spoločné dobro Európy

Pápež František v reakcii na britské hlasovanie za odchod z Európskej únie dnes uviedol, že výsledok referenda vyzýva každého, aby chránil blaho Británie a Európy. "Je to vôľa vyjadrená ľudom," napísal František vo vyjadrení počas letu na začiatku svojej trojdňovej cesty do Arménska. Jeho reakciu priniesla talianska tlačová agentúra ANSA. "Toto kladie na plecia každého z nás obrovskú zodpovednosť za ochranu blaha obyvateľov Spojeného kráľovstva a takisto za ochranu a spolunažívanie celého európskeho kontinentu. Práve toto očakávam," dodal František, ktorého citovala aj agentúra DPA.


13:52 Medvedev: Rusko bude brexit analyzovať a prijme opatrenia

Ruský premiér Dmitrij Medvedev dnes uviedol, že brexit je vnútornou záležitosťou Británie, ale vplýva na svetovú ekonomiku, "a to nás neteší". Medvedev dnes v prejave na zasadnutí predsedníctva rady pre modernizáciu ekonomiky a inovácie vyhlásil, že výsledky štvrtkového referenda o zotrvaní Británie v EÚ sú síce vnútornou záležitosťou Británie. Zdôraznil však, že "je očividné", že brexit "má dôsledky nielen pre Britov a EÚ, ale celkovo aj pre svetovú ekonomiku".

 

Medvedev vyhlásil, že je potrebné analyzovať následky brexitu. Dodal, že ruská vláda v súvislosti s nimi prijme príslušné rozhodnutia "v záujme ruskej ekonomiky". Bývalý ruský minister financií Alexej Kudrin sa domnieva, že rozhodnutie britských voličov v referende, z ktorého vyšiel víťazne tábor euroskeptikov, nebude mať vplyv na Rusko. "My máme svoje problémy, oveľa citeľnejšie," napísal Kudrin na svojom konte na sieti Twitter. Podľa jeho názoru sa EÚ po britskom referende "spamätá", ale EÚ i Británia budú ekonomicky slabšie. Podľa ruského ministra financií Antona Siluanova bude vplyv brexitu na ruskú ekonomiku obmedzený, ale "mohol by vyvolať ďalší pád cien ropy, oslabenie rubľa a volatilitu na finančných trhoch". Siluanov sa domnieva, že sa treba pripraviť na negatívne scenáre vývoja svetovej ekonomiky a k plánovaniu pristupovať skôr konzervatívne.

 

13:40 Johnson: Británia sa neobráti k EÚ chrbtom, s článkom 50 sa netreba ponáhľať

Británia sa neodvráti od Európy a zostane jednotnou krajinou, akou bola pred rozhodnutím opustiť Európsku úniu vo štvrtkovom historickom referende, povedal dnes spolupredseda kampane za vystúpenie z EÚ (Vote Leave) Boris Johnson. Hlasovanie za odchod z EÚ "neznamená, že Spojené kráľovstvo bude menej jednotné... alebo menej európske", povedal dnes Johnson reportérom. "Nemôžeme sa obrátiť k Európe chrbtom, sme súčasť Európy," citovala ho tlačová agentúra DPA. Johnson pochválil premiéra Davida Camerona za "odvážne a principiálne" rozhodnutie vyhlásiť referendum.

 

Povedal však, že "nie je potrebné sa ponáhľať" pri uplatňovaní článku 50 Lisabonskej zmluvy, ktorý zakotvuje postup vystúpenia krajiny z bloku. Vo svojom oznámení o rezignácii dnes Cameron povedal, že článok 50 Lisabonskej zmluvy, ktorý spúšťa proces odchodu z EÚ, musí uplatniť už nový premiér. Premiér dodal, že odstúpi v čase, keď bude mať jeho Konzervatívna strana začiatkom októbra výročný zjazd. Boris Johnson je všeobecne považovaný za vedúceho kandidáta na nového premiéra, nástupcu Camerona.

 


13:34 Merkelová označila britské hlasovanie za zlomový moment pre Európu

Nemecká kancelárka Angela Merkelová označila dnes britské hlasovanie za odchod z EÚ za "zlomový moment pre Európu". Členské štáty "sa musia zdržať urýchlených a jednoduchých rozhodnutí, ktoré poslúžia iba ďalšiemu deleniu Európy", upozornila Merkelová. Namiesto toho by členské krajiny mali "analyzovať situáciu a rozhodnutia robiť pokojne a s rozvahou".

 

EÚ nesmie nikdy zabudnúť, že základom európskej jednoty je "myšlienka mieru", zdôraznila Merkelová. Citovali ju tlačové agentúry DPA a AP. Nemecká líderka potvrdila, že v pondelok 27. júna sa pred summitom EÚ stretne v Berlíne s francúzskym prezidentom Francoisom Hollandom, talianskym premiérom Matteom Renzim a stálym predsedom Európskej rady Donaldom Tuskom.

 

13:12 Hollande: Európa nemôže konať tak ako doteraz

Francúzsky prezident Francois Hollande dnes uviedol, že hlboko ľutuje, že Briti hlasovali v referende za odchod z Európskej únie, ale únia musí urobiť zmeny, aby sa pohla dopredu.

Francúzsky prezident v krátkom televíznom vyhlásení označil schválenie odchodu Británie z EÚ za "bolestnú voľbu", ktorú musia Francúzsko a Európa rešpektovať. Dodal, že procedúra odchodu zakotvená v právnych dohodách bude po britskom referende urýchlene spustená a uvedená do praxe. Hollande však zdôraznil, že Francúzsko bude pokračovať v spolupráci so svojou susednou krajinou.

 

Hollande povedal, že britské hlasovanie bude pre Európu testom, a vyzval na vylepšenie politiky v oblasti bezpečnosti a priemyslu. Takisto apeloval na posilnenie eurozóny, teda krajín používajúcich menu euro. Hollande podľa agentúry DPA vyhlásil: "Európa nemôže konať tak ako doteraz, ak sa chce posunúť dopredu." Francúzsky líder tiež informoval, že v pondelok 27. júna odcestuje do Berlína na stretnutie s nemeckou kancelárkou Angelou Merkelovou. V utorok sa zúčastní na summite EÚ, ktorý bol kvôli britskému referendu preložený práve na tento termín.

 

 

13:04 Ivašov: Brexit povedie v rámci NATO k posilneniu tandemu Británia-USA

 Odchod Británie z EÚ povedie k posilneniu vojenského tandemu USA a Británie a bude mať za následok prechod NATO k anglosaskému vektoru politiky, ktorý je zameraný proti Rusku. Uviedol to dnes pre agentúru RIA Novosti bývalý náčelník hlavnej správy pre medzinárodnú vojenskú spoluprácu pri ruskom ministerstve obrany generálplukovník Leonid Ivašov.

Podľa jeho názoru dôjde v dôsledku brexitu k oslabeniu Európy v oblasti politiky a ekonomiky, "preto bude v rámci NATO rásť vojenský tlak Británie a USA a (tento tlak) bude mať protiruský charakter".

 

Ivašov sa domnieva, že odchodom z EÚ Británia posilní svoje spojenectvo s USA a bude sa držať anglosaského vektora vojenskej politiky, ktorú "bude vnucovať" aj ostatným členom NATO.

"To sú zákony geopolitiky - teraz anglosaská jednota v podobe Británia a USA bude vnucovať svoju pozíciu kontinentálnej Európe. Tento tandem je aj teraz pomerne silný a teraz začne byť ešte aktívnejší, keď bude udávať tón politike NATO," vyhlásil Ivašov. Podľa jeho názoru brexit nezníži objemy vojenskej spolupráce Británie s Európou, "len zmení jej charakter na viac protiruský".

 

12:53 Stoltenberg: Postavenie Británie v NATO "zostáva nezmenené"

Postavenie Británie v Severoatlantickej aliancii (NATO) sa po rozhodnutí krajiny vystúpiť z Európskej únie nezmení, uviedol dnes generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg.

 

V čase, keď si Británia "definuje novú kapitolu vo svojich vzťahoch s EÚ, viem, že pozícia Spojeného kráľovstva v NATO zostane nezmenená", uviedol vo vyhlásení a dodal: "Spojené kráľovstvo zostane silným a oddaným spojencom NATO a bude naďalej zohrávať vedúcu úlohu v našej aliancii."

 

"Dnes, keď čelíme väčšej nestabilite a neistote, NATO je dôležitejšie ako kedykoľvek predtým ako platforma pre spoluprácu medzi európskymi spojencami a medzi Európou a Severnou Amerikou. Silné, jednotné a rozhodné NATO zostáva zásadným stĺpom stability v búrlivom svete a kľúčovým prispievateľom k medzinárodnému mieru a bezpečnosti," uviedol vo vyhlásení.

 

12:49 Moody's: Brexit bude mať negatívny vplyv na rating Británie

Rozhodnutie Britov povedie k dlhému obdobiu neistoty a poškodí ekonomiku aj financie krajiny. Bude mať tiež negatívny vplyv na hodnotenie úverovej bonity Británie aj ďalších inštitúcií, uviedla dnes ratingová agentúra Moody's Investors Service. Informovala o tom RTTNews.

 

Zvýšenie neistoty počas rokovaní o nových dohodách medzi Britániou a Európskou úniou s najväčšou pravdepodobnosťou spôsobí obmedzenie prílevu investícií a zníženie spotrebiteľskej aj podnikateľskej dôvery v Británii, čo bude maž negatívny vplyv na rastové vyhliadky jej ekonomiky. Podľa Moody's brexit nebude mať výraznejšie dôsledky na väčšinu emitentov dlhopisov so sídlom v EÚ. Výsledok referenda však môže zvýšiť riziko politickej fragmentarizácie v rámci únie, ak v členských štátoch klesne podpora pre EÚ.

 

12:33 Euroskeptické strany vyzývajú na ďalšie referendá

Bývalý prezidentský kandidát euroskeptickej Slobodnej strany Rakúska (FPÖ) Norbert Hofer dnes na Twitteri ohľadne britského hlasovania za odchod z EÚ napísal, že "v nasledujúcich dňoch spoznáme úplný rozsah tohto rozhodnutia".

 

Hofer prehral v nedávnych prezidentských voľbách v Rakúsku len veľmi tesne, porazil ho súper zo Strany zelených Alexander Van der Bellen. Na stretnutí pravicových populistických strán minulý týždeň vo Viedni lídri varovali, že hlasovanie Britov za vystúpenie z EÚ bude pravdepodobne viesť k ďalším takýmto referendám.

 

Líder FPÖ Heinz-Christian Strache, predsedníčka francúzskeho Národného frontu (FN) Marine Le Penová spolu so zástupcami nemeckej Alternatívy pre Nemecko (AfD), talianskej Ligy Severu, holandského hnutia Vlaams Belang (Flámsky záujem) a českého zoskupenia Sloboda a priama demokracia uviedli, že chcú vybudovať spojenectvo zamerané na zmenu EÚ zvnútra.

"Blahoželáme Britom. Vybrali si," uviedol na Facebooku o britskom hlasovaní líder euroskeptickej Dánskej ľudovej strany Kristian Thulesen Dahl.

 

"Výsledok je jasný: EÚ úplne podcenila skepsu ľudí. EÚ si prevzala od národných štátov priveľa právomocí a teraz za to platí," dodal dánsky politik, ktorého citovala tlačová agentúra DPA.

 

12:30 Dánsky premiér vylúčil referendum o členstve v EÚ

V Dánsku sa referendum o členstve v Európskej únii konať nebude, vyhlásil dnes dánsky premiér Lars Lokke Rasmussen v reakcii na britské rozhodnutie opustiť Európsku úniu.
"Patríme do EÚ a ja nebudem vyhlasovať referendum o takej zásadnej veci," zdôraznil podľa agentúry DPA na tlačovej konferencii. Výsledok britského hlasovania označil za poľutovaniahodný.


Vodca euroskeptickej Dánskej ľudovej strany Kristian Thulesen Dahl, ktorého strana poskytuje parlamentnú podporu Rasmussenovej menšinovej liberálnej vláde, tento týždeň vyzval na vyhlásenie dánskeho referenda, ak sa Británia rozhodne opustiť EÚ.

 

Taliansko chce zmenu EÚ
Taliansky premiér Matteo Renzi dnes v reakcii na brexit vyhlásil, že EÚ sa musí zreformovať, zostáva však naďalej kľúčovou pre osud Talianska. "Musíme ju zmeniť, aby bola ľudskejšia a spravodlivejšia. Ale EÚ je náš domov, je to naša budúcnosť," uviedol na Twitteri a Facebooku.

 

Podľa španielskeho premiéra Mariana Rajoy potrvá dva roky, kým sa po právnej stránke vyrieši odchod Británie z EÚ. V súčasnosti sa zákony a právne postavenie občanov menia, uviedol. "Myslím si, že Španielsko by malo pokračovať v prvej línii európskej integrácie," zdôraznil z Madridu. Rajoy vyzval na pokoj a ubezpečil, že španielska ekonomika je dostatočne silná, aby ustála finančné turbulencie po britskom hlasovaní.

 

Rusko očakáva lepšie vzťahy s Britániou 
Rusko vyjadrilo dnes nádej, že britské vedenie v nových politických podmienkach preskúma svoj prístup k vzťahom s Ruskom.  V reakcii na výsledky referenda to dnes v Moskve uviedol hovorca ruského prezident Dmitrij Peskov. Zdôraznil tiež, že téma brexit je vnútornou záležitosťou Británie a jej vzťahov s EÚ. Poznamenal, že prezident Vladimir Putin má v pláne vyjadriť sa k tejto udalosti neskôr.

 

Na margo budúcich vzťahov medzi Britániou a Ruskom Peskov podľa agentúry RIA Novosti vyjadril nádej, že "v nových reáliách predsa len preváži pochopenie, že je nutné budovať dobré vzťahy s našou krajinou".  Priznal, že vzájomné vzťahy oboch štátov zaťažujú problémy. Konštatoval, že "nie vždy môžeme konštatovať pripravenosť na dialóg a spoluprácu zo strany našich britských partnerov". Poukázal súčasne na rozvinuté vzťahy oboch krajín v minulosti.

 

08:55 - Volebná komisia oficiálne potvrdila odhlasovanie odchodu Británie z EÚ

Britskí voliči vo štvrtkovom referende rozhodli o vystúpení svojej krajiny z Európskej únie. Po sčítaní všetkých hlasov to dnes oficiálne oznámila volebná komisia Spojeného kráľovstva.

 

Predsedníčka volebnej komisie Jenny Watsonová na radnici v severoanglickom Machestri uviedla, že potvrdila platnosť celkovo 33.577.342 odovzdaných hlasov. Z nich 16.141.241 bolo za zotrvanie Británie v EÚ a 17.410.742 za vystúpenie z únie.

 

Za tzv. brexit teda hlasovalo 51,9 percenta zúčastnených voličov, pokým za zotrvanie Spojeného kráľovstva v EÚ sa ich vyslovilo 48,1 percenta.

 

Účasť na referende dosiahla 72,2 percenta registrovaných voličov.

 

Vystúpenie z EÚ získalo väčšinu hlasov v Anglicku a vo Walese, zatiaľ čo v Škótsku a Severnom Írsku víťazil opačný tábor. Odporcovia brexitu mali prevahu vo všetkých volebných obvodoch na území Škótska, ako aj vo väčšine častí Londýna, v Liverpoole či Newcastli.

 

08:20 Europoslanec Weber: Skoncujeme s britským vyberaním čerešničiek z torty

Prvé reakcie na štvrtkové rozhodnutie Británie vystúpiť z Európskej únie dnes začali prúdiť z Európy aj širšieho sveta - pohybujú sa od obáv a sklamania až po škodoradosť a radosť medzi euroskeptikmi, píše agentúra DPA.

 

Z oficiálnych výsledkov, o ktorých informovala stanica BBC, vyplýva, že väčšina - 51,9 percenta - voličov hlasovala za tzv. brexit, kým za zotrvanie krajiny v tomto 28-člennom bloku sa vyslovilo 48,1 percenta voličov. Volebná účasť v tomto historickom referende dosiahla 72,1 percenta.

 

Ostrieľaný zákonodarca v britskej Labouristickej strany Keith Vaz po správe o výsledku referenda povedal: "Toto je zdrvujúce, zdrvujúce rozhodnutie. Toto je pre Európu príšerný deň."

 

Anglická zákonodarkyňa zo Strany zelených Caroline Lucasová vyhlásila, že je správou zničená a vinu za výsledky referenda pripísala "pocitom odcudzenia, nepriateľstva, hnevu a frustrácie" voličov.

 

Autorka románov o Harrym Potterovi J.K. Rowlingová - popredná aktivistka kampane za zotrvanie Británie v EÚ - napísala v odkaze na Twitteri: "Myslím, že ešte nikdy som si neželala mať schopnosť čarovať viac než teraz."

Japonský minister financií Taro Aso v reakcii uviedol, že je "mimoriadne znepokojený hrozbami, ktoré predstavuje brexit pre svetovú ekonomiku a globálne finančné trhy".

 

Manfred Weber, šéf frakcie Európskej ľudovej strany (EĽS) v Európskom parlamente, ktorá je najväčšou v EP, vyhlásil, že rozhodnutie Británie odísť z EÚ "spôsobí veľké škody obom stranám". Vyzval, aby bolo toto rozhodnutie rýchlo uplatnené v praxi.

 

"Skoncujeme s vyberaním čerešničiek z torty, ako to robili Briti," uviedol a dodal, že Londýn bude musieť hrať podľa pravidiel EÚ, ak chce Británia prístup na jednotný trh únie.

 

08:12 Zrátali aj posledné hlasy z britského referenda o členstve v EÚ

Sčítanie hlasov zo štvrtkového referenda o členstve Británie v EÚ bolo zavŕšené dnes ráno v anglickom grófstve Cornwall, kde podobne ako vo väčšine susedných obvodov zvíťazili zástancovia vystúpenia z tohto bloku. Informuje o tom stanica BBC.

 

V celej Británii sa vyslovilo za tzv. brexit 17.410.742 voličov, možnosť zotrvania v EÚ získala 16.141.241 hlasov. Z uvedených čísel vychádza pomer 51,9 k 48,1 percenta.

 

Celková účasť na referende dosiahla 72,2 percenta registrovaných voličov.

 

08:00 Maďarský expert: Po Brexite bude v EÚ iný svet

Po odchode Veľkej Británie z Európskej únie sa v EÚ začne iný svet. Brusel bude potrebovať užší a účinnejší mechanizmus rozhodovania, vyhlásil dnes v reakcii na výsledky štvrtkového referenda britských voličov expert z budapeštianskej Korvínovej univerzity István Magas.

 

Podľa agentúry MTI povedal, že ak Veľká Británia bude ochotná zostať v kontakte s EÚ, môže si s ňou vytvoriť podobné vzťahy, aké má Švajčiarsko či Nórsko. "Tieto krajiny prispievajú do pokladne únie, za čo majú prístup k spoločnému trhu," dodal Magas.

 

Poznamenal, že dôležitou otázkou zostáva, nakoľko bude EÚ prísna voči odchádzajúcej krajine z hľadiska voľného pohybu kapitálu a pracovnej sily. "Z tohto hľadiska bude nutné prijať okamžité opatrenia, pretože nie je jasné, či vystúpenie Britov bude mať okamžitý účinok alebo bude prechodné obdobie," zdôraznil expert.

 

O EÚ Magas povedal, že určite sa v nej premení systém politického rozhodovania, čo môže viesť k tomu, že vznikne užšie jadro. Terajšie udalosti môžu viesť k tomu, že vznikne nové, podstatne účinnejšie vedenie bez Veľkej Británie. "Je isté, že sa po vystúpení začne v Európskej komisii a v systémoch jej fungovania iný svet," podotkol.

 

Podľa jeho slov britský plebiscit zrejme nevyvolá podobné kroky v iných krajinách, pretože zostávajúce členské krajiny sa budú musieť zomknúť a preukázať silu i organizovanosť na to, aby sa únia mohla posilniť.

 

"Po tomto hlasovaní už niet cesty späť. Je nepredstaviteľné, že by Veľká Británia zostala v únii v rozpore s vôľou britských voličov," uzavrel Magas.

 

07:05 Britskí voliči odhlasovali vystúpenie svojej krajiny z EÚ

Britskí voliči vo štvrtkovom referende odhlasovali vystúpenie svojej krajiny z Európskej únie. Vyplýva to z neúplných oficiálnych výsledkov, o ktorých informuje stanica BBC.

 

Za tzv. brexit hlasovalo 52 percent voličov, kým za zotrvanie krajiny v tomto 28-člennom bloku sa vyslovilo 48 percent voličov. Volebná účasť v tomto historickom referende dosiahla 72,1 percenta.

 

Brexit podporilo najmenej 16.992.701 voličov, proti odchodu krajiny z únie bolo minimálne 15.812.943 voličov.

Silnú podporu zotrvaniu krajiny v únii vyjadrili voliči v Londýne a Škótsku, ich úsilie však podkopali slabé výsledky tohto tábora na severe Anglicka.

 

Brexit podporili vo veľkom počte taktiež voliči vo Walese a anglických grófstvach. Na výsledky referenda zareagovali aj finančné trhy tým, že sa britská libra dostala na svoju najnižšiu úroveň proti doláru od roku 1985.

 

Británia opustí EÚ po 43 rokoch. Spojené kráľovstvo je prvým význačným štátom, ktorý sa rozhodol opustiť Európsku úniu.

 

05:58 Za brexit hlasovali aj v meste, kde žije najviac prisťahovalcov

Za vystúpenie Británie z EÚ hlasovalo vo štvrtkovom referende aj 76 percent voličov vo východoanglickom obchodnom meste Boston, kde je najvyššia miera prisťahovalectva z východnej Európy. Informovala o tom dnes agentúra DPA.

 

Po sčítaní hlasov z 327 volebných obvodov v Spojenom kráľovstve vedú zástancovia odchodu krajiny z tohto 28-členného bloku.

 

"Začínam snívať, že svitá nad nezávislým Spojeným kráľovstvom," vyhlásil na margo kryštalizujúcich sa výsledkov referenda líder Strany nezávislosti Spojeného kráľovstva (UKIP) Nigel Farage. Podľa neho je najväčším prínosom britského referenda to, že podnietilo iné krajiny k tomu, aby začali spochybňovať Európsku úniu.

Referendum vzbudilo obavy, že prípadné víťazstvo zástancov tzv. brexitu - odchodu Británie z únie - vyvolá sériu podobných hlasovaní po celej EÚ, čo by mohlo následne ohroziť existenciu tohto najväčšieho ekonomického a geopolitického bloku na svete.

 

Za brexit lobovala prevažne konzervatívna platforma a Farageova pravicová UKIP, argumentujúc, že odchod z EÚ je jediným spôsobom, ako ochrániť suverenitu krajiny a dostať pod kontrolu vlnu prisťahovalcov z Európy.

 

05:57 Odporcovia brexitu zvíťazili v celom Škótsku

Sčítanie hlasov po štvrtkovom referende o členstve Británie v EÚ bolo zavŕšené na celom území Škótska, kde vo všetkých volebných obvodoch zvíťazili odporcovia tzv. brexitu, teda vystúpenia z tohto 28-členného bloku. V celkových predbežných výsledkoch však naďalej prevažuje opačný tábor.

 

Vyplýva to z údajov, ktoré dnes zverejnila stanica BBC.

 

Všetky hlasy sú zrátané aj na území Walesu, kde sa výsledky v jednotlivých obvodoch rôznia, v rámci celého regiónu však získali miernu prevahu zástancovia brexitu.

 

Terajší pomer zrátaných hlasov z celého Spojeného kráľovstva je približne 14,1 milióna ku 13,2 milióna v prospech vystúpenia z EÚ. Aktuálny odhad BBC predpovedá víťazstvo zástancov brexitu v pomere 52 ku 48 percentám.

 

05:47 Odporcovia brexitu zvíťazili v celom Škótsku

Sčítanie hlasov po štvrtkovom referende o členstve Británie v EÚ bolo zavŕšené na celom území Škótska, kde vo všetkých volebných obvodoch zvíťazili odporcovia tzv. brexitu, teda vystúpenia z tohto 28-členného bloku. V celkových predbežných výsledkoch však naďalej prevažuje opačný tábor.

Vyplýva to z údajov, ktoré zverejnila stanica BBC.

 

05:13 Po sčítaní polovice všetkých hlasov vedú stúpenci odchodu krajiny z EÚ

Po sčítaní hlasov z presne polovice všetkých volebných obvodov v Spojenom kráľovstve po štvrtkovom referende o členstve v EÚ vedú zástancovia odchodu krajiny z tohto 28-členného bloku. Vyplýva to oficiálnych predbežných výsledkov, z ktorých cituje agentúra AP.

 

Tábor stúpencov tzv. brexitu totiž podľa najnovšieho vývoja vedie oproti opačnému táboru v pomere 52 ku 48 percentám hlasov, čo činí 7,7 milióna hlasov proti 7,2 milióna hlasov. Celkovo sa volí v 382 obvodoch. Tie predstavujú všetky správne oblasti v Anglicku, Škótsku, Walese, Severnom Írsku a Gibraltáre.

 

Analytici tvrdia, že protieurópske nálady sú neočakávane silné v severoanglických mestách, ktoré sú výrazne zasiahnuté oslabením priemyslu a nezamestnanosťou. Podporu brexitu vyslovili voliči aj v ďalších rozsiahlych územiach Anglicka, ako aj vo Walese. Predpokladá sa však, že opačný tábor si opäť posilní svoju pozíciu, keď začnú prichádzať výsledky z ďalších londýnskych obvodov.

 

04:52 Brexit podporili voliči v severovýchodnom Anglicku a vo Walese

Nové výsledky hlasovania v referende o členstve Spojeného kráľovstva v EÚ prichádzajúce z Anglicka, Walesu a Londýna podporujú tábor za vystúpenie krajiny z tohto 28-členného bloku, čo je podľa agentúry AP varovným znakom pre tábor zástancov zotrvania krajiny v únii.

 

Prvé výsledky z Walesu poukazujú na väčšinu pre zástancov odchodu, a to dokonca v obvode Swansea, kde sa očakávala podpora druhého tábora. Nad očakávania dobre sa darí zástancom tzv. brexitu aj na severovýchode Anglicka, kde voliči v drvivej miere podporili odchod svojej krajiny z EÚ.

 

Prvé indície poukázali na vysokú účasť v metropole Londýn, kde sa očakáva dominancia stúpencov zotrvania. Podľa niektorých politických komentátorov by však účasť musela byť ešte vyššia, aby to inde vyvážilo hlasovanie za odchod.

 

Južné londýnske obvody Wandsworth a Lambeth zaznamenali veľké volebné rozdiely a zároveň vysokú účasť voličov. Zotrvanie Británie v únii tam podporilo vyše 70 percent hlasujúcich.

 

Napriek stále prebiehajúcemu sčítavaniu hlasov je zrejmé, že stúpenci brexitu dostali viac hlasov, než sa všeobecne očakávalo, podotýka stanica BBC.

 

Za zotrvanie krajiny v EÚ sa na základe priebežných výsledkov rozhodli obyvatelia Škótska a Severného Írska. Expert na prieskum verejnej mienky John Curtice odhaduje, že na víťazstvo jednej alebo druhej strany je treba získať 16.813.000 hlasov.

 

Sčítavanie hlasov prebieha v 382 volebných obvodoch. Tie predstavujú všetky správne oblasti v Anglicku, Škótsku, Walese, Severnom Írsku a Gibraltáre.

 

04:46 Po sčítaní jednej tretiny všetkých hlasov vedú stúpenci brexitu

Po sčítaní jednej tretiny hlasov po štvrtkovom britskom referende o členstve v EÚ vedú zástancovia odchodu krajiny z tohto 28-členného bloku. Vyplýva to oficiálnych priebežných výsledkov.

 

Tábor stúpencov tzv. brexitu totiž podľa najnovších výsledkov vedie voči opačnému táboru v pomere 50,9 ku 49,1 percenta hlasov, informovala dnes agentúra AP. Rozdiel činí približne 191.000 hlasov. Výsledky pochádzajú zo 144 volebných obvodov, kde už hlasovacie lístky sčítali. Celkovo sa volí v 382 obvodoch.

 

3:42 Po zrátaní hlasov v 80 z 382 obvodov sú výsledky referenda tesné

Niekoľko hodín po skončení hlasovania v britskom referende o členstve v Európskej únii sú známe výsledky v najmenej 80 z 382 volebných obvodov, pričom v celkovom počte hlasov momentálne tesne prevažuje tábor "zotrvať", a to v približnom pomere 2,8 ku 2,9 miliónom hlasov.

 

Podľa údajov zverejnených stanicou BBC sa už podarilo zrátať hlasy aj napríklad v škótskom Glasgowe alebo niektorých častiach severoírskeho Belfastu. Známe sú aj výsledky v londýnskej časti Lambeth, kde zástancovia zotrvania v EÚ zvíťazili v pomere 79 ku 21 percent odovzdaných hlasov.

 

Celková účasť voličov zatiaľ dosahuje necelých 70 percent.

 

Očakáva sa, že konečné oficiálne výsledky budú zverejnené dnes v ranných hodinách.

 

01:15 Odporcovia brexitu zvíťazili aj v Newcastli a na Orknejách

Čiastkové výsledky štvrtkového referenda o členstve Británie v EÚ po Gibraltári oznámili aj ďalšie dva volebné obvody - Newcastle upon Tyne a Orknejské ostrovy. Podobne ako v Gibraltári zvíťazili aj v týchto obvodoch zástancovia zotrvania Británie v európskom bloku, informuje stanica BBC.

 

Podľa zverejnených údajov prevážili odporcovia tzv. brexitu v Newcastli v pomere 51 ku 49 percentám odovzdaných hlasov, zatiaľ čo na Orknejách je ich víťazstvo jednoznačnejšie, a to v podobe pomeru 63 ku 37 percentám. V prípade Gibraltáru, ktorý oznámil výsledky ako prvý, dosiahol tábor proti brexitu až 96-percentný podiel.

 

Celkový pomer hlasov za a proti brexitu je podľa BBC zatiaľ 68.614 ku 91.915.

 

00:53 Gibraltár v referende zahlasoval jednoznačne proti brexitu

Drvivá väčšina účastníkov štvrtkového referenda o členstve Británie v Európskej únii hlasovala v Gibraltáre za zotrvanie v tomto bloku. Informovala o tom dnes britská stanica BBC.

 

Gibraltár je prvým volebným obvodom, ktorý zverejnil príslušné čiastkové výsledky referenda. Odporcovia tzv. brexitu na tomto britskom území jednoznačne zvíťazili nad jeho zástancami v pomere 96 percent ku štyrom percentám. Voličská účasť tam dosiahla 84 percent.

 

Účasť na štvrtkovom referende je podľa BBC medzičasom známa aj v ďalších obvodoch, ako sú Kettering (76 percent) či Orkneje (68 percent). Politickí komentátori z týchto čísiel vyvodzujú, že celková účasť na referende by sa mohla pohybovať na úrovni 70 percent, čo by bolo v prípade Británie najviac od roku 1997.

 

00:18 Farage pripustil, že v referende zvíťazia odporcovia brexitu

Vedúci zástanca kampane za odchod Británie z Európskej únie a líder Strany nezávislosti Spojeného kráľovstva (UKIP) Nigel Farage po skončení štvrtkového referenda vyhlásil, že podľa prvých odhadov výsledkov jeho tábor v hlasovaní neuspel.

 

"Vyzerá to tak, že priaznivci zotrvania zvíťazia s tesným náskokom," povedal Farage pre spravodajskú stanicu Sky News, ktorú cituje agentúra AP. Ostatní čelní britskí politickí predstavitelia z oboch názorových táborov však poznamenávajú, že je príliš skoro hovoriť o tom, kto zvíťazil.

 

Sčítavanie hlasov bude trvať celú noc, pričom konečné oficiálne výsledky sa očakávajú dnes skoro ráno. Na hlasovanie bolo zaregistrovaných vyše 46 miliónov oprávnených voličov spomedzi 65 miliónov obyvateľov Spojeného kráľovstva. Tí odpovedali na zdanlivo jednoduchú otázku: "Malo by Spojené kráľovstvo zostať členom Európskej únie alebo opustiť Európsku úniu?"

 

Na základe neoficiálnych správ, že zvíťazia zástancovia zotrvania krajiny v 28-člennom bloku došlo v priebehu štvrtka k posilneniu britskej libry na finančných trhoch. Jej ešte výraznejšie posilnenie nastalo po uzavretí hlasovacích miestností o 22.00 h miestneho času (23.00 h SELČ).

 

Priaznivci odchodu krajiny z EÚ, tzv. brexitu, tvrdia, že jedine takýto scenár povedie k obnoveniu moci britského parlamentu a získaniu kontroly nad imigráciou. Zástancovia opačného tábora pod vedením premiéra Davida Camerona sú presvedčení, že Británia bude bezpečnejšia a bohatšia ako súčasť EÚ.

 

00:15 Zákonodarcovia vyzývajú Camerona, aby po referende neodstúpil

Niekoľko desiatok zákonodarcov britskej vládnucej Konzervatívnej strany, ktorí podporovali vystúpenie svojej krajiny z EÚ, po skončení štvrtkového referenda vyzvalo premiéra Davida Camerona, aby zostal vo funkcii bez ohľadu na to, aký výsledok toto hlasovanie prinesie.

 

Podľa listu zverejneného britskými a zahraničnými médiami, ktorý podpísalo 84 členov parlamentu, má Cameron v prípade akéhokoľvek rozhodnutia voličov naďalej "mandát, ako aj povinnosť viesť národ". Agentúra AP dodáva, že zostáva viac ako 60 konzervatívnych zákonodarcov podporujúcich tzv. brexit, ktorí tento list nepodpísali.

 

Referendum o pokračovaní alebo ukončení členstva Británie v EÚ hlboko rozdeľovalo Konzervatívnu stranu. Zatiaľ čo premiér Cameron viedol tábor presadzujúci zotrvanie v EÚ, iné významné osobnosti, ako sú minister spravodlivosti Michael Gove či bývalý londýnsky starosta Boris Johnson, sa pridali k zástancom vystúpenia.

 

Mnohí pozorovatelia sa vyjadrili, že Cameron by mal odstúpiť, ak by voliči rozhodli v prospech vystúpenia z EÚ.

 

23:48 Premiér sa poďakoval voličom, ktorí hlasovali za Britániu v EÚ

Britský premiér David Cameron sa poďakoval voličom, ktorí v dnešnom referende podporili zotrvanie krajiny v Európskej únii. "Vďaka patrí každému, kto zahlasoval za to, aby bola Británia silnejšia, bezpečnejšia a úspešnejšia v Európe," napísal Cameron na sociálnej sieti Twitter.

 

Konzervatívny ministerský predseda pred referendom loboval za zotrvanie Británie v tomto bloku, a to napriek odporcom z jeho vlastnej strany, píše agentúra DPA.

 

Prvé odhady agentúry YouGov naznačujú, že zástancovia zotrvania krajiny v EÚ vedú s tesným náskokom 52 percent pred zástancami jej odchodu (tzv. brexitu), ktorí dosiahli 48 percent.

 

23:47 Prieskum po skončení referenda predpovedá víťazstvo odporcov brexitu

Väčšina účastníkov referenda o budúcnosti členstva Británie v Európskej únii hlasovala dnes proti vystúpeniu z tohto bloku. Naznačujú to výsledky prieskumu agentúry YouGov, ktoré zverejnili krátko po zatvorení volebných miestností.

 

Podľa zverejnených údajov, ktoré vychádzajú z odpovedí približne 5000 voličov, prevažujú odporcovia tzv. brexitu v pomere 52 ku 48 percentám odovzdaných hlasov. Samotná prieskumná agentúra však priznáva, že takéto výsledky sú príliš tesné na to, aby mohli byť podkladom na vyhlásenie víťazstva niektorého z táborov.

 

Agentúra DPA v tejto súvislosti podotýka, že prieskum YouGov nespĺňa štandardy tzv. exit polls, teda bežných prieskumov medzi účastníkmi hlasovania odchádzajúcimi z volebných miestností. Dodáva, že podobný prieskum počas škótskeho referenda v roku 2014 sa ukázal byť spoľahlivým, čo sa však nepotvrdilo pri vlaňajších parlamentných voľbách v Británii.

 

Sčítavanie hlasov sa začalo bezprostredne po uzavretí volebných miestností a výsledky majú byť zverejňované po častiach v priebehu noci. Ak nenastanú problémy, konečné výsledky budú známe v piatok približne "v čase raňajok".

 

23:22 Názorové tábory do poslednej chvíle vyzývali na účasť v referende

Ešte niekoľko hodín pred uzavretím hlasovacích miestností vyzývali zástancovia oboch názorových táborov britských voličov, aby sa zúčastnili na historickom referende o zotrvaní alebo vystúpení krajiny z Európskej únie.

 

Zoskupenie zástancov zotrvania s názvom Britain Stronger in Europe (Británia je silnejšia v Európe) na sociálnej sieti Twitter uviedli, že ľudia by mali zahlasovať za zotrvanie, ktoré prinesie "svetlejšiu budúcnosť pre vaše deti a nasledujúce generácie", informuje agentúra AP.

 

Predstavitelia kampane za odchod Británie z EÚ vyzvali obzvlášť obyvateľstvo voličských základní mimo Londýna a v Škótsku, kde sa očakáva silná podpora vystúpenia krajiny z únie, aby vyvinuli mimoriadne úsilie.

 

Podľa bývalého londýnskeho starostu Borisa Johnsona, ktorý stojí na čele kampane za odchod, prieskumy verejnej mienky naznačujú, že výsledok hlasovania bude tesný. Dodal, že "účasť je dobrá v oblastiach, kde to potrebujeme".

 

23:16 Britské referendum o členstve v EÚ sa skončilo: Úplné výsledky zverejnia ráno

Sčítavanie hlasov sa začalo bezprostredne po uzavretí volebných miestností a výsledky majú byť zverejňované po častiach v priebehu noci. Ak nenastanú problémy, konečné výsledky budú známe v piatok približne "v čase raňajok".

 

Zverejnenie výsledkov tzv. exit polls, prieskumov medzi voličmi odchádzajúcimi z volebných miestností, sa na oficiálnej úrovni neočakáva, podľa posledných predpovedí, na ktoré sa odvoláva agentúra AP, však ide o tesný súboj medzi zástancami a odporcami zotrvania Británie v EÚ.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies