Oliver Stone si v San Sebastiáne prevezme cenu Donostia za celoživotné dielo

NETKY.SK • 28 August 2012, 06:36 • 2 min
Oliver Stone si v San Sebastiáne prevezme cenu Donostia za celoživotné dielo

Oliver Stone si v San Sebastiáne prevezme cenu Donostia za celoživotné dielo - Kultúra Americký režisér Oliver Stone (65) rozšíri v tomto roku rady prominentných laureátov prestížnej ceny Donostia, ktorú každoročne udeľujú na medzinárodnom filmovom fest

slovakia

left justify in out

imgAmerický režisér Oliver Stone (65)   rozšíri v tomto roku rady prominentných laureátov prestížnej ceny Donostia, ktorú každoročne udeľujú na medzinárodnom filmovom festivale v baskickom San Sebastiáne.
       Filmár sa 23. septembra osobne zúčastní na španielskej premiére svojej novinky - trileru Savages z mexického drogového prostredia podľa rovnomenného románu Dona Winslowa. V San Sebastiáne ho pri tejto príležitosti budú sprevádzať i herci John Travolta a Benicio del Tore, vyplýva z informácií amerického odborného magazínu Variety.
      Ako informovali v pondelok organizátori podujatia, ktoré sa uskutoční v dňoch 21.-29. septembra, Stone sa laureátom Donostia Award na jubilejnom 60. ročníku MFF v San Sebastiáne stane za celoživotné dielo.
      Dvojnásobný laureát Oscara za najlepšiu réžiu filmov Čata a Narodený 4. júla, ako aj oscarový scenárista filmu Polnočný expres, má na konte celý rad kontroverzne vnímaných, ale úspešných projektov, napríklad J.F.K., Nixon, The Doors, ale aj Takí normálni zabijaci, Salvador, Wall Street alebo Alexander Veľký.
      Ocenenie Premio Donostia, ktoré sa udeľuje od roku 1986, obohatilo už vitríny mnohých svetových hviezd. Jeho prvým laureátom sa stal Gregory Peck, neskôr jeho početní slávni kolegovia vrátane Vittoria Gassmana, Anthonyho Perkinsa, Roberta Mitchuma, Ala Pacina, či Michaela Douglasa. Vôbec prvou ženskou nositeľkou ocenenia bola Bette Davisová (1989), medzi jej nasledovníčky patria okrem iných aj Lauren Bacallová, Susan Sarandonová, Catherine Deneuvová, Vanessa Redgravová a Jessica Langeová.
      V ostatných rokoch sa laureátmi rovnakej ceny stali Willem Dafoe a Ben Gazzara (2005), Max von Sydow a Matt Dillon (2006), Liv Ullmannová a Richard Gere (2007), Meryl Streepová a Antonio Banderas (2008), sir Ian McKellen (2009), Julia Robertsová (2010) a Glenn Closeová (2011).
      Prehliadka v San Sebastiáne patrí medzi najvýznamnejšie podujatia svojho druhu na starom kontinente.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies