OĽaNO sa postavilo proti zníženiu výdavkov na spravodajské služby

NETKY.SK • 18 November 2015, 15:26 • 2 min
OĽaNO sa postavilo proti zníženiu výdavkov na spravodajské služby

BRATISLAVA – Poslancom NR SR za OĽaNO sa nepozdáva znižovanie výdavkov v oblasti spravodajských služieb.

slovakia

left justify in out

„Nesúhlasím so znížením rozpočtu Slovenskej informačnej služby, ako to v rozpočte na rok 2016 navrhuje vláda Roberta Fica. Po viacerých úpravách rozpočtu má SIS v tomto roku (2015) k dispozícii viac ako 47 miliónov eur. V rozpočte na budúci rok vláda navrhuje iba 44 miliónov eur,“ povedal dnes na tlačovej besede poslanec NR SR Jozef Viskupič, podľa ktorého je v záujme bezpečnosti krajiny udržať rozpočet SIS minimálne na tohtoročnej úrovni.

 

„Keď vie vláda nájsť peniaze na rôzne nezmyselné predvolebné opatrenia, musí ich v dnešnej bezpečnostnej situácii nájsť aj na činnosť spravodajských služieb. Tieto opatrenia sú prioritou aj pre iné členské štáty Európskej únie, ktoré si uvedomujú nevyhnutnosť fungujúcich spravodajských služieb a polície, ktoré lepšie dokážu odhaliť riziká útokov v rámci EÚ,“ uviedol Viskupič a dodal: „Ako vidno aj po útoku v Paríži, súčasný terorizmus je vysoko organizovaný a používa sofistikované metódy. Na prípravu útoku používa zázemie vo viacerých krajinách. Príkladom, že sa to môže týkať aj Slovenska, je fakt, že niektoré zbrane na januárový útok v Paríži teroristi získali u nás v Partizánskom.“ Pre bezpečnosť Slovenska je podľa neho viac ako kedykoľvek dôležitá spolupráca a výmena informácií medzi európskymi krajinami a intenzívna práca polície a tajných služieb. A preto je znižovanie rozpočtu absolútne neakceptovateľné.


Poslanci z hnutia Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti poukazujú aj na to, že štát vôbec neinvestuje do oblastí a politík, ktoré sú kľúčové pre rozvoj potenciálu ľudí na Slovensku. „Keď si pozrieme návrh rozpočtu, vidíme že ľudia sú pre štát najmä zdrojom príjmov. Štát od nich doslova žmýka peniaze, ktoré sa k nim nijako nevracajú späť. To dokazuje i zvyšovanie odvodového zaťaženia práce, neschopnosť pohnúť Slovensko dopredu v oblasti vyšších priemerných miezd, prepad konkurencieschopnosti a absolútne zanedbanie investícií do vzdelávania,“ uviedla podpredsedníčka NR SR Erika Jurinová (OĽaNO). Poslanci za OĽaNO poukazujú na celkovo zlé hospodárenie vlády Smeru-SD. „Vláda deklarovala konsolidáciu verejných financií, no výsledkom je približne rovnaká úroveň štátneho dlhu ako pred rokom. A aj túto úroveň sa darí udržať len vďaka žmýkaniu občanov, zvyšovaniu daní a odvodov, eurofondom a nie úsporami štátu,“ upozornila Jurinová.


OĽaNO nesúhlasí ani so znižovaním výdavkov na sociálnu oblasť a na vzdelávanie. „V rozpočte na rok 2016 čítame zníženie prostriedkov na podporu rodiny mínus 0,5 %, zníženie prostriedkov na kompenzáciu ťažko zdravotne postihnutých mínus 3,5 %, ďalej zníženie na pomoc v hmotnej núdzi mínus 3,4 %, a to si vláda Roberta Fica hovorí, že je sociálna... V sociálnej oblasti sú špecialitou tejto vlády nesystémové opatrenia alebo rabovanie druhého piliera. Len v tomto roku štát z neho zobral pol miliardy,“ vypočítala Jurinová.


Okrem toho vláda Roberta Fica výrazne znižuje podľa OĽaNO financie na životné prostredie. „Nemôžem súhlasiť s vyhlásením Petra Kažimíra, že rozpočet predkladá dobrý hospodár, lebo dobrý hospodár neoberie mimoriadnym odvodom štátne lesy o 5 300 000 eur. Lesy nie sú bankou pre štátny rozpočet, ale poisťovňou pre zdravú budúcnosť krajiny,“ upozorňuje na jeden z mnohých príkladov v tejto oblasti poslanec za OĽaNO Ján Mičovský.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies