OĽaNO: Našich kandidátov do EP vylúčili z prípravy stratégie ľudských práv

NETKY.SK • 5 Máj 2014, 11:54 • 2 min
OĽaNO: Našich kandidátov do EP vylúčili z prípravy stratégie ľudských práv

BRATISLAVA - Kandidáti do Európskeho parlamentu za hnutie OĽaNO protestujú proti postupu štátnych úradníkov pri príprave Celoštátnej stratégie ľudských práv v gescii rezortu zahraničných vecí. Osobitne im prekáža návrh na ich vylúčenie z procesu prípravy z dôvodu, že kandidujú do Európskeho parlamentu.

slovakia

left justify in out

Veronika Remišová, Mária Raučinová, Stanislav Trnovec a Branislav Škripek upozorňujú, že občianska spoločnosť je dôležitým aktérom a pilierom demokratickej spoločnosti. "Zvlášť dôležitá je úloha občianskej spoločnosti v oblasti ľudských práv. V súčasnosti sa na Slovensku pripravuje kľúčový dokument Celoštátna stratégia ochrany a podpory ľudských práv. Na jej príprave sa v pracovných skupinách zúčastňovali aj predstavitelia mimovládnych organizácii a zástupcovia občianskej spoločnosti. Hoci minister Lajčák pôvodne deklaroval potrebu zapojenia širokej verejnosti do prípravy Stratégie, aby dokument získal legitimitu a čo najširší celospoločenský konsenzus, zástupcovia mimovládnych organizácií boli postupne v prípravnom procese marginalizovaní," tvrdia Obyčajní.

 

Zároveň pripomínajú, že na tlačovej konferencii 14. apríla bol verejne vyjadrený protest proti takejto autoritatívnej tvorbe verejných politík. Pod protest sa podpísalo 110 mimovládnych organizácií. Nedemokratický proces prípravy Stratégie podľa kandidátov jasne demonštruje aj uznesenie Koordinačnej skupiny poverenej koordináciou Stratégie ľudských práv, aby členky a členovia pracovných skupín "ktorí sú na kandidátskych listinách politických strán do volieb do Európskeho parlamentu, rezignovali na svoje členstvo v pracovných skupinách z dôvodu možného konfliktu záujmov a potreby zachovania nestraníckosti procesu". "Toto rozhodnutie sa týka predovšetkým troch kandidátov kandidujúcich v eurovoľbách za Obyčajných ľudí a nezávislé osobnosti," uvádza sa vo vyhlásení OĽaNO.

 

Štvorica kandidátov tvrdí, že vláda minulý mesiac deklarovala v prípravnom dokumente k Stratégií ľudských práv úsilie o posilnenie mimovládnych organizácií a mechanizmov participácie. "Zároveň však z  procesu vylučuje zástupcov občianskej spoločnosti, ktorí na prípravách Stratégie pracovali zdarma a vo svojom voľnom čase. To sa však nedá povedať o štátnych úradníkoch a členoch redakčného tímu, ktorí za prvú verziu Celoštátnej stratégie dostali zaplatené viac ako 6000 eur. Navyše prvá verzia Stratégie bola občianskou spoločnosťou odmietnutá. Ministerstvo si však na napísanie druhej verzie opätovne vybralo tú istú autorku, ktorej zaplatí nemalý honorár, samozrejme z nášho vrecka," uviedla Remišová.

 

Obyčajní poukazujú na to, že funkcia poslanca EP je verejnou funkciou a v zmysle Ústavy SR majú všetci občania za rovnakých podmienok prístup k voleným a iným verejným funkciám.

 

Riaditeľ Tlačového odboru rezortu diplomacie Peter Susko na výčitky kandidátov OĽaNO reagoval, že proces prípravy Stratégie je od samotného začiatku vedený participatívnym spôsobom, ktorý nemá v našej krajine pri príprave obdobného materiálu obdobu. "Viacerí z kandidátov na post europoslancov sa aktívne zúčastňovali na práci jednotlivých výborov Rady vlády SR pre ľudské práva, národnostné menšiny a rodovú rovnosť, prípadne orgánov, ktoré boli vytvorené v procese prípravy samotnej Stratégie. Príprava Stratégie v súčasnosti dospela do štádia, ktoré si vyžaduje apolitickosť celého procesu tak, aby mohla byť v stanovenom termíne predložená na rokovanie vlády SR," argumentoval.

 

Susko pripomenul, že 26. marca počas 9. zasadnutia Koordinačnej skupiny pre prípravu Stratégie bolo rozhodnuté, predovšetkým na návrh zástupcov mimovládnych organizácií, že vzhľadom na to, že viaceré členky a členovia pracovných skupín pre prípravu Stratégie sú na kandidátskych listinách politických strán do Európskeho parlamentu, Koordinačná skupina ich vyzýva, aby na svoju funkciu z dôvodu možného konfliktu záujmov a potreby zachovania nestraníckosti procesu rezignovali.

 

"Ministerstvo zahraničných vecí je presvedčené, že iba proces odpolitizovania prípravy, ako aj samotného dokumentu je spôsob, ktorý zabezpečí prijatie celospoločenského moderného dokumentu ľudských práv 21. storočia. Rezort sa snaží predísť situácii, aby príprava Stratégie bola zneužitá ako nástroj volebnej kampane kandidátov na europoslancov," dodal Susko.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies