OĽaNO chce zodpovednosť funkcionárov za škody

NETKY.SK • 9 August 2014, 14:37 • 2 min
OĽaNO chce zodpovednosť funkcionárov za škody

BRATISLAVA - Zodpovednosť pre verejných funkcionárov za škody spôsobené štátu navrhujú v zákone poslanci za OĽaNO.

slovakia

left justify in out

Obyčajní tak chcú bojovať proti korupcii, ktorá Slovensko podľa nich ročne oberá o približne 500 miliónov eur. Základná idea návrhu pochádza z anglo-amerického konceptu žaloby „qui tam“, ktorej podstata tkvie v možnosti súkromnej osoby podať žalobu v mene štátu v situáciách, keď štátu zjavne vznikla škoda, avšak táto skutočnosť nie je adekvátne prešetrená a z politického hľadiska je takpovediac „zametená pod koberec.“

 

Verejných činitelia by podľa návrhu OĽaNO mali postupovať pri nakladaní s verejnými prostriedkami „s odbornou starostlivosťou, hospodárne, efektívne a v súlade s účelom ich použitia“. Štátni a samosprávni funkcionári by zodpovedali za vzniknutú škodu nielen v situáciách, keď vedeli, že svojim konaním mohli spôsobiť škodu, no spoliehali sa na to, že ju nespôsobia, ale aj v prípadoch úmyselného zavinenia škody. 

V procese vo veci uplatnenia nároku na náhradu škody koná generálny prokurátor, pričom nevyhnutným titulom na uplatnenie nároku je právoplatné rozhodnutie iného príslušného orgánu o porušení povinnosti verejného činiteľa (napríklad súdu alebo orgánu vykonávajúceho kontrolu). Generálny prokurátor koná v tejto veci ex offo a v mene štátu. Informácie o vzniku škody môže prokurátor získať aj od Najvyššieho kontrolného úradu Slovenskej republiky, resp. Úradu pre verejné obstarávanie, keďže oba orgány majú zákonnú povinnosť informovať prokuratúru o vydaní svojho rozhodnutia, v ktorom túto skutočnosť konštatujú. 

 

Návrhom zákona o zodpovednosti za škodu spôsobenú štátu, uplatnení práva na náhradu škody štátom a treťou osobou v mene štátu a o odmene tretej osobe za uplatnenie tohto práva sa budú poslanci zaoberať na septembrovej schôdzi. Opozičné strany už návrhy na hmotnú zodpovednosť verejných funkcionárov predkladali viackrát, národná rada ich vždy zamietla.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies