Okolo 40 % nemeckých ekonómov považuje prílev migrantov za záťaž pre ekonomiku

NETKY.SK • 20 Február 2016, 14:51 • 2 min
Okolo 40 % nemeckých ekonómov považuje prílev migrantov za záťaž pre ekonomiku

BERLÍN - Štyria z 10 nemeckých ekonómov sú presvedčení, že rekordný počet migrantov prichádzajúcich do Nemecka bude pre ekonomiku krajiny predstavovať záťaž.

slovakia

left justify in out

Len necelá štvrtina oslovených ekonómov je presvedčená, že migranti budú pre ekonomiku Nemecka prínosom. Informovala o tom agentúra Reuters.

 

Ako ukázal prieskum, ktorý pre denník Frankfurter Allgemeine Zeitung uskutočnil mníchovský ekonomický inštitút Ifo, z 220 oslovených ekonómov 40 % tvrdí, že migranti budú pre štát väčšou záťažou než prínosom. Opačný názor má zhruba 23 % oslovených ekonómov a približne 37 % nemalo na to jednoznačný názor.

 

Minulý rok prišlo do Nemecka 1,1 milióna migrantov, s čím sa mnohé regióny, ktoré ich prílev pocítili najviac, len ťažko vyrovnávajú. Najviac ľudí prišlo z vojnou zasiahnutých krajín ako Sýria, Irak a Afganistan, pričom väčšina neovláda nemecký jazyk a nemá ani dostatočné zručnosti na to, aby si mohli nájsť prácu.

 

Podľa vládnych údajov stojí každý nezamestnaný utečenec Nemecko ročne okolo 12.000 eur. Pritom len 8 % z migrantov si dokáže po svojom príchode nájsť prácu do jedného roka. Štúdie, ktoré na konci minulého roka zverejnili Deutsche Bank a nemecký Inštitút pre ekonomický výskum RWI, pritom uvádzali, že ak sa utečenci zaradia do pracovného procesu, budú pre nemeckú ekonomiku prínosom.

 

Čo sa týka prípadných riešení, okolo 45 % oslovených ekonómov uviedlo, že vláda by si na integráciu utečencov mala požičať. Približne 36 % odporúča zvýšenie daní. Vláda však oznámila, že so zvyšovaním daní nepočíta a na zabezpečenie ubytovania a integráciu utečencov chce použiť rozpočtový prebytok z minulého roka. Ten dosiahol vyše 12 miliárd eur, takmer dvojnásobok toho, čo vláda predpokladala.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies