Oheň pod kotlom v obecnej pálenici v Lednici nevyhasne ani na Silvestra

NETKY.SK • 31 December 2010, 10:50 • 2 min
Oheň pod kotlom v obecnej pálenici v Lednici nevyhasne ani na Silvestra

Oheň pod kotlom v obecnej pálenici v Lednici nevyhasne ani na Silvestra

slovakia

left justify in out

img

O pálenie destilátov v obecnej pálenici v Lednici v Púchovskom okrese je taký záujem, že pod kotlom nevyhasne oheň ani na Silvestra. Pálenica s viac ako 110-ročnou tradíciou má objednávky až do konca februára.
      Podľa vedúceho pálenice Milana Baláža je pre pestovateľov lákadlom predovšetkým kvalita vypáleného destilátu. "Máme tu klasický medený 300-litrový kotol na kvas a tradičné kúrenie drevom. Neženieme sa za kvantitou s veľkým objemom kvasu ako v niektorých plynových páleniciach, ale naším krédom je predovšetkým kvalita," povedal Baláž s tým, že majú stálych zákazníkov, ku ktorým sa každoročne pridávajú aj tí, ktorí v Lednici pálili prvýkrát a následne sa k nim vracajú pravidelne.
      Ako dodal, minulá pestovateľská sezóna bola dobrá. V tomto roku bolo menej sliviek, a tak pestovatelia pália predovšetkým jablkovicu. Počas jednej páleničiarskej sezóny (november - marec) využije služby pálenice 500 - 600 zákazníkov a vypáli sa asi 25.000 litrov rôznych destilátov - slivovice, hruškovice, jablkovice a miestnej špeciality - borovičky.
      "Do poradovníka na pálenie sa pestovatelia zapisujú už v septembri a do dnešného dňa máme plne obsadenú kapacitu až do konca februára. Záujem je taký veľký, že pálime i dnes - na Silvestra," zdôraznil Baláž.
      "V lednickej pálenici pálievam každoročne už od 15. rokov a pálievam tu všetko - jablkovicu, hruškovicu a slivovicu. Tento rok mám naložené aj štyri 'metre' borovičky, tak sa teším," povedal pestovateľ František Štefina.
      Čistý zisk z prevádzky pálenice každoročne posilňuje obecný rozpočet. Podľa starostu obce Milana Barku to však nie je až taká suma, ako si mnohí myslia.
      "Väčšinu sumy, ktorú zarobíme na pálení, si zoberie štát, investovať musíme do údržby, opráv, modernizácie, časť prostriedkov pohltia mzdy," povedal Barka. Zdôraznil, že hlavným prínosom pre obec je dobré meno pálenice a kvalita jej produktov.
      O kvalite destilátov z lednickej pálenice svedčí aj niekoľko ocenení zo Slovenska i zahraničia, ktoré visia na stene priamo v pálenici. Starosta obce, ktorého starý otec i otec boli v minulosti vedúcimi pálenice, je hrdý na to, že produkty z ich pálenice nebudú chýbať na stoloch ani počas tohtoročných silvestrovských osláv.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies