OH 2020 v Tokiu sa môžu neúmerne predražiť, hľadajú radikálne riešenia

NETKY.SK • 29 September 2016, 13:06 • 2 min
OH 2020 v Tokiu sa môžu neúmerne predražiť, hľadajú radikálne riešenia

TOKIO - Tokio stojí pred nebezpečenstvom neúmerného zvyšovania nákladov na prípravu a organizáciu olympijských hier v roku 2020. Konštatovala to expertízna komisia, ktorú zostavila guvernérka Juriko Koiková s cieľom nájsť možnosti, ako ušetriť.

slovakia

left justify in out

Poverení odborníci na čele s profesorom štátnej univerzity z Keio Šiničim Uejamom dospeli k zisteniu, že podujatie sa môže predražiť až na astronomických 30 miliárd amerických dolárov, ak sa nepodniknú radikálne kroky. Je to štvornásobok sumy uvádzanej pri kandidatúre. Vinu na tom vraj nesie zlé riadenie a nedostatok kontrolných mechanizmov.


"Samozrejme, že takéto číslo musí každého vystrašiť," povedal Uejama. Spolu s kolegami navrhuje, aby sa tri zo siedmich plánovaných stálych športovísk nahradili už hotovými, aj keď to bude ďalej od Tokia. Pre plávanie a volejbal by mali poslúžiť nie nové, ale staršie haly po nevyhnutnej rekonštrukcii a pre veslárov a rýchlostných kanoistov kanál v Tome v prefektúre Mijagi nachádzajúci sa až 400 km od metropoly.


Tokio pritom v boji o usporiadanie OH 2020 uspelo s projektom kompaktných hier. Sľúbilo, že až 28 z 31 športovísk sa bude nachádzať v okruhu 8 km od olympijskej dediny. Mimo neho sa malo súťažiť len v streľbe, modernom päťboji a futbale. Odvtedy už Japonci prehodnotili plány s basketbalom, taekwondom a dráhovou cyklistikou, ktorú odsunuli do 145 km vzdialeného mesta Izu.
Ďalšie zmeny podliehajú schváleniu Medzinárodným olympijským výborom a športovými federáciami.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies