Odvolanie Veseckej brzdí už iba časť ODS

NETKY.SK • 11 Október 2010, 07:48 • 2 min
Odvolanie Veseckej brzdí už iba časť ODS

Odvolanie Veseckej brzdí už iba časť ODS

slovakia

left justify in out

img

Časť vládnej ODS odmieta podporiť odvolanie kontroverznej najvyššej štátnej zástupkyne Renaty Veseckej z funkcie. Zhodli sa dnes na tom tieňový minister zahraničných vecí František Bublan z ČSSD i súčasný minister vnútra a predseda strany Veci verejné Radek John.
Bublan naznačil, že za rozpormi v ODS mohli byť citlivé či kompromitujúce informácie o niektorých občianskych demokratoch, ktorými Vesecká môže disponovať. Politici vládnej koalície debatu o Veseckej otvorili už pred mesiacom, ale k ničomu zatiaľ nedospeli. Veci Verejné označujú Veseckú za hlavnú prekážku novej úrovne boja s korupciou.
Najvyššia žalobkyňa Renata Vesecká je vo funkcii už od jesene 2005. Medzi jej najväčšie hriechy patrí rola v korupčnej kauze bývalého vicepremiéra a predsedu KDU-ČSL Jiřího Čunka, ktorého prípad sa po zmene prideleného štátneho zástupcu nedostal pred súd a zahral do autu. Odvolanie či odstúpenie Veseckej požadovala už vlani Strana zelených, český ombudsman Otakar Motejl a v ostatnom čase Sudcovská únia i Únia štátnych zástupcov.
"Politická vôľa zostať v koalícii je silnejšia než spravodlivosť a pani Renata Vesecká má v ruke nejaké tromfy a teraz ide o to, či sa dohodnú, alebo nedohodnú," uviedol František Bublan v Českej televízii.
"Nechcel by som hovoriť mená, ale vieme, že ODS nie je jednotná. Pretože TOP 09 aj Veci verejné hovoria, že čím viac sa to bude odďaľovať, tým väčšie bude zosmiešnenie reformy a boja proti korupcii," poznamenal minister vnútra Radek John.
Vesecká čelí nielen tlaku politikov, ale i sudcov a kolegov štátnych zástupcov. Podľa Lenky Bradáčovej, prezidentky českej Únie štátnych zástupcov, by sa politici už mali k nejakému kroku odhodlať
"Ona úplne ignoruje Úniu štátnych zástupcov, nie sú žiadne rokovania, a na rokovania, ktoré sa odohrávajú s vedúcimi štátnymi zástupcami, mňa, ani mojich kolegov z Únie štátnych zástupcov nepozýva," uviedla Bradáčová a pripomenula, že podľa platného zákona by Vesecká mala s úniou rokovať o legislatívnych, organizačných i o personálnych otázkach.
"To riešenie je v rukách politikov tejto krajiny. Zákon hovorí celkom jasne: minister spravodlivosti navrhuje, vláda rozhoduje. Minister spravodlivosti zatiaľ nenavrhol, vláda preto nemohla rozhodovať. Ako vláda rozhodne, to uvidíme. Ale za všetkých štátnych zástupcov by som bola rada, keby to rozhodnutie bolo rýchle," dodala prezidentka českej Únie štátnych zástupcov.
Vážne výhrady k najvyššej štátnej zástupkyni a k váhavosti politikov, ktorá hraničí až s nedôstojnosťou, má aj vplyvná mimovládna organizácia Transparency International.
"Ten, kto stojí na čele tak hierarchicky vybudovanej inštitúcie, ako je štátne zastupiteľstvo, tú dôveryhodnosť musí mať. A v tomto smere ten tanec politikov je nedôstojný a dramaticky podkopáva vyšetrovanie korupcie a hospodárskej kriminality," konštatoval dnes v diskusnej relácii Českej televízie David Ondračka, riaditeľ českej pobočky Transparency International.
Boj s korupciou, spolu s politikou "rozpočtovej zodpovednosti" a úspor, patria medzi deklarované piliere novej českej koaličnej vlády. V prípade Veseckej však vláda zatiaľ rozhodnosť neprejavila.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies