Odsúdení sa dočasne mimo väzenia za odmenu nedostanú, dôvodom je utečenec

NETKY.SK • 8 Október 2010, 06:52 • 2 min
Odsúdení sa dočasne mimo väzenia za odmenu nedostanú, dôvodom je utečenec

Odsúdení sa dočasne mimo väzenia za odmenu nedostanú, dôvodom je utečenec

slovakia

left justify in out

img

0dsúdení sa na nejakí čas nedostanú mimo väzenia na základe mimoriadnej odmeny, voľna či povolenej vychádzky. Na dnešnej tlačovej konferencii to oznámil generálny riaditeľ Zboru väzenskej a justičnej stráže (ZVJS) SR Róbert Mudronček. Tento krok je reakciou na čerstvý prípad odsúdeného Ľuboša Kračuníka, ktorý sa po udelení mimoriadneho voľna nevrátil do väzenia a navyše mal spáchať zločin znásilnenia, sexuálneho násilia a krádeže.
"Vydal som pokyn pre všetkých riaditeľov ústavov, aby zastavili povoľovanie opustení odsúdených z ústavov, teda udeľovanie mimoriadnych opustení ústavu, ako aj vychádzky," vysvetlil Mudronček. Tento stav podľa neho potrvá dovtedy, kým sa neprijmú také systémové opatrenia, ktoré by minimalizovali riziko možných zlyhaní odsúdených.
Ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská (SDKÚ-DS) zdôraznila, že z Kračuníkovho prípadu potrebuje kompletnú informáciu na to, aby bolo možné posúdiť, kto individuálne zlyhal a na základe toho vyvodiť prípadnú individuálnu zodpovednosť. "Som presvedčená, že v systéme máme problém, keďže neexistujú jasné pravidlá na to, za akých okolností môžu byť odsúdení pustení mimo ústav. Preto sme sa dohodli na tomto riešení," vysvetlila. Tvrdí, že je nutné nastaviť systém tak, aby bolo minimalizované riziko takýchto zlyhaní.
Kračuník sa podľa nej dostal na slobodu preto, lebo systém umožňuje mimoriadne odmeny aj vo forme takejto vychádzky. "Problém, ktorý ja vidím, je, že nie sú nastavené pravidlá a kritériá, za akých podmienok takúto mimoriadnu odmenu môže riaditeľ udeliť," upozornila. Zároveň nie je ani jednoznačne nastavené, kto takéto voľno dostať nemôže.
Na otázku, či "stopka" pre väzenské vychádzky neprichádza neskoro, odvetila, že s každým riešením možno prichádzať vtedy, keď sa zistí systémový problém. "Pán Mudronček bol do funkcie vymenovaný 1. októbra. ZVJS po štyroch rokoch potrebuje stabilizáciu a nastaviť pravidlá nanovo. Je mi ľúto, že toto sa stalo, ale generálny riaditeľ má moju plnú dôveru," uistila.
Ako dlho bude dočasný zákaz vychádzok trvať, zatiaľ nie je jasné. "Pán riaditeľ ma informoval, že v prvej polovici budúceho týždňa budeme mať komplexnú správu na stole a budeme potom informovať o opatreniach," dodala.
Policajti zadržali 39-ročného Ľuboša Kračuníka z Veľkých Kapušian, ktorý sa po udelení mimoriadneho voľna nevrátil do Ústavu na výkon trestu odňatia slobody v Prešove, v stredu 6. októbra v Rožňave. Rožňavský policajný vyšetrovateľ ho obvinil zo zločinu znásilnenia, sexuálneho násilia a krádeže, ktorého sa mal dopustiť počas pobytu na slobode, za čo mu hrozí až 15-ročné väzenie. Znásilniť mal 14-ročné dieťa a sexuálneho násilia sa mal dopustiť na recepčnej rožňavského hotela.
V minulosti bol tento muž šesťkrát obvinený z násilnej trestnej činnosti ako lúpež, porušenie domovej slobody, znásilnenie a sexuálne násilie.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies