Odpadové hospodárstvo bude zamerané na recykláciu

NETKY.SK • 14 Október 2015, 11:28 • 2 min
Odpadové hospodárstvo bude zamerané na recykláciu

BRATISLAVA - Zvýšenie recyklácie odpadov, predovšetkým komunálnych a stavebných, je hlavným cieľom odpadového hospodárstva na Slovensku v rokoch 2016 až 2020.

slovakia

left justify in out

Ministerstvo životného prostredia (MŽP) tieto ciele popísalo v Programe odpadového hospodárstva Slovenskej republiky na roky 2016 – 2020, ktorý dnes schválila vláda. Odpadová politika Slovenska bude v nasledujúcich rokoch klásť dôraz na princíp rozšírenej zodpovednosti výrobcov, zvýšenie úrovne triedeného zberu komunálnych aj stavebných odpadov, podporu používania materiálov získaných z recyklácie, ako aj na zlepšenie stavu informovanosti a zvýšenie kontrolnej činnosti.


MŽP chce zvýšiť recykláciu odpadu z domácností najmenej na 50 percent. Pre splnenie tohto cieľa je podľa programu nevyhnutné zásadné zvýšenie úrovne triedeného zberu, predovšetkým papiera a lepenky, skla, plastov a kovov. V záujme zníženia skládkovania biologicky rozložiteľného odpadu chce envirorezort napríklad podporovať projekty domáceho a komunitného kompostovania i projekty na budovanie bioplynových staníc. Pre plastové odpady chce MŽP do roku 2020 dosiahnuť 70 percent recyklácie a zníženie skládkovania na päť percent. Na Slovensku sú podľa správy vybudované dostatočné spracovateľské kapacity, ktoré umožňujú dosiahnutie stanoveného cieľa. Sklo by sa malo do roku 2020 recyklovať na 80 percent, papier a lepenka na 70 percent a kovy až na 90 percent. Cieľom pre stavebné a demolačné odpady je zvýšiť recykláciu alebo inú konverziu materiálu najmenej na 70 percent. Podľa MŽP je tiež nevyhnutné zvýšiť zber použitých batérií a akumulátorov, ako aj zber a následnú recykláciu elektroodpadov.


V poradí už piaty národný program odpadového hospodárstva vychádza z vyhodnotenia predchádzajúceho programu a z analýzy súčasného stavu a potrieb odpadového hospodárstva SR. Prihliada na schválený Operačný program Kvalita životného prostredia na programové obdobie 2014 – 2020, ktorý sa bude podieľať na smerovaní investícií do infraštruktúry odpadového hospodárstva. Program je v súlade s požiadavkami a smernicami Európskeho parlamentu a Európskej rady. Materiál sa predkladá s rozporom so sociálnym partnerom Asociáciou zamestnávateľských zväzov a združení Slovenska. Rozpor sa týka pripomienky k časti týkajúcej sa cezhraničnej prepravy odpadov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies