Odbory začali novú vlnu protestov proti dôchodkovej reforme

NETKY.SK • 12 Október 2010, 11:37 • 2 min
Odbory začali novú vlnu protestov proti dôchodkovej reforme

Odbory začali novú vlnu protestov proti dôchodkovej reforme

slovakia

left justify in out

img

Francúzske odborové organizácie odštartovali dnes novú vlnu štrajkov proti nepopulárnej dôchodkovej reforme.
      Železnice, letiská a prístavy fungujú v obmedzenom režime na protest proti plánovanému zvýšeniu veku odchodu do dôchodku zo 60 na 62 rokov. Naplánované je aj zníženie počtu letov z letiska Orly o polovicu a z letiska Charles de Gaulle-Roissy o tretinu.
      Odborári informovali, že v prevádzke bude iba jeden z troch rýchlovlakov TGV. Premávať bude osem z desiatich vlakov Thalys do veľkomiest, vrátane Bruselu. Parížske metro bude jazdiť v obmedzenej prevádzke. Na sérii protestov sa v uplynulých týždňoch zúčastnili milióny demonštrantov. Odbory dnes počítajú s účasťou troch miliónov protestujúcich.
      Francúzsky Senát schválil v pondelok kľúčový bod vládnej dôchodkovej reformy, keď odsúhlasil zvýšenie veku, v ktorom má pracovník právo na plnú penziu, zo súčasných 65 na 67 rokov.
      Odbory sľúbili pokračovanie protestov. "V tomto kroku nepoľavíme ani po hlasovaní Senátu," uviedol šéf odborovej organizácie CGT. Štrajkujúcich podporia aj rodiny a študenti. Očakávajú sa výpadky elektrickej energie vo verejných budovách, keď sa do štrajku zapoja aj zamestnanci energetického priemyslu.
      Zamestnanci štyroch francúzskych rafinérií znížili produkciu na minimum a na protest proti dôchodkovej reforme prestali odberateľov zásobovať pohonnými látkami, uviedol hovorca CGT. V rafinériách Donges a Grandpuits zvolali 48-hodinový štrajk a v dvoch ostatných bude trvať 24 hodín.
      Francúzska asociácia podnikov ropného priemyslu UFIP odhaduje, že zásoby pohonných látok pre motoristov môžu vydržať jeden až dva týždne v závislosti od toho, do akej miery sa zamestnanci rafinérií zapoja do protestov.

Zdroj: TASR/Reuters



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies