Odborárom by pomohol lepší kontakt s realitou

NETKY.SK • 25 November 2010, 08:21 • 2 min
Odborárom by pomohol lepší kontakt s realitou

Odborárom by pomohol lepší kontakt s realitou

slovakia

left justify in out

img

K najdôležitejším prioritám vlády, ktoré by mali v krátkej budúcnosti zlepšiť investičné prostredie na Slovensku a zabezpečiť tvorbu nových pracovných miest, sú zmeny v zákonníku práce a reforma školstva. Po stretnutí s najvyššími predstaviteľmi spoločnosti Samsung Slovensko v Galante to dnes vyhlásila predsedníčka vlády Iveta Radičová. Premiérka uvítala plány kórejskej spoločnosti na zvýšenie výroby LCD televízorov, vďaka čomu by v Galante a vo Voderadoch malo vzniknúť spolu 1000 nových pracovných miest.
„Takže cieľ pracovnej návštevy bol zistiť, čo môže ešte vláda urobiť preto, aby tieto pracovné miesta boli k dispozícii tým, ktorí teraz prácu nemajú, ktorí sa o ňu uchádzajú, aby boli spokojní a mohli nastúpiť za slušné mzdy. Nikoho neprekvapí, že je to zákonník práce, kde ide hlavne o vyrovnanie postavenia zamestnaneckých rád a odborových organizácií, ale aj o ďalšie paragrafy, o ktorých mi opakovane hovoríme, že sme pripravení otvoriť ich, zmeniť, aby bol trh práce pružnejší. To, čo je ešte dôležitejšie, je reforma nášho školstva,“ skonštatovala Radičová.
Podľa premiérky je veľkým problémom Slovenska práve to, že naše stredné školy nie sú schopné vychovávať kvalifikovaných pracovníkov. „Ťaží nás to. To je jedno, do ktorej firmy vstúpim, počujem tú istú vetu, že naše stredné školstvo nepripravuje absolventov, ktorí by kvalifikáciou zodpovedali podmienkam, ktoré si vyžaduje moderný trh práce. Pritom i v Galante je stále päť- až šesťpercentná nezamestnanosť, takže určite by boli radi, keby tu mali prácu,“ zdôraznila Radičová.
Ako povedala, slovenská vláda je pripravená riešiť oba problémy, ktoré podľa nej bránia vzniku pracovných miest, či odrádzajú nových investorov. „Zákonník práce sa teraz diskutuje. Aj napriek požiadavkám, ktoré sú na trhu práce, sa akosi neviem dobre dohodnúť s predstaviteľmi z odborov na tripartite. Oni to vnímajú inak. Ja ich budem voziť na exkurzie, aby porozumeli, v čom zákonník práce naozaj potrebujeme zmeniť. Nechcem byť voči nim krutá, ale väčšinou kontakt s tou realitou v praxi by azda pomohol,“ odkázala odborárom.
Pri reformovaní školstva bude podľa premiérky dôležitá veľmi úzka koordinácia ministerstva hospodárstva, ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny a ministerstva školstva. „Máme pripravený postup, ako čo najskôr dostať nový zákon do parlamentu,“ skonštatovala.
Premiérka dnes v Galante potvrdila, že o Slovensko majú v súčasnosti záujem viacerí menší i väčší investori a v priebehu budúceho roka, by mohli na Slovensku vzniknúť stovky, možno i tisícky nových pracovných miest. „Nechcem to zakríknuť, ale potichu môžem povedať, že áno, máme rozbehnuté rokovania. Menšie zoskupenia máme dohodnuté s istotou, aj keď to je relatívne, či sú menšie. Keď poviem, že ide o 400 miest, tak v dnešnom kontexte je to veľa pracovných miest. Rokujeme aj o väčších investíciách, kde by rádovo šlo o tisícky pracovných miest a definitívne rozhodnutie bude v januári. Robíme všetko pre to, aby sme boli úspešní,“ dodala Radičová.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies