Od dnes získajú občania Ruska a Ukrajiny slovenské víza jednoduchšie

NETKY.SK • 21 December 2012, 13:46 • 2 min
Od dnes získajú občania Ruska a Ukrajiny slovenské víza jednoduchšie

Od dnes získajú občania Ruska a Ukrajiny slovenské víza jednoduchšie - Politika Občania Ruskej federácie (RF) a Ukrajiny získajú dnešným dňom víza na vstup na Slovensko jednoduchším spôsobom ako doposiaľ. Nemenia sa podmienky pre ich vydanie, len procedúr

slovakia

left justify in out

img

Občania Ruskej federácie (RF) a Ukrajiny získajú dnešným dňom víza na vstup na Slovensko jednoduchším spôsobom ako doposiaľ. "Nemenia sa podmienky pre ich vydanie, len procedúra tak, aby bola prijateľnejšia a priaznivejšia a pomohla našej ekonomike a cestovnému ruchu," priblížil na dnešnej tlačovej konferencii minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák.

Týkať sa to bude tých, ktorí cestujú na Slovensko za účelom turistiky, návštevy príbuzných a podnikania, ako aj študentov. "Týmto rozhodnutím reagujeme na množstvo žiadostí a podnetov, ktoré dostávame od našich občanov, starostov prihraničných obcí, podnikateľov aj tých, ktorí sú aktívni v oblasti cestovného ruchu a kúpeľníctva," vysvetlil Lajčák s tým, že Rusko a Ukrajina je významným partnerom osobitne pre slovenských malých a stredných podnikateľov. "Naše zariadenia cestového ruchu v zimnom období do značnej miery závisia práve od počtu turistov z RF a Ukrajiny," dodal.

Tieto podnety rezort diplomacie starostlivo analyzoval, pričom sledoval aj európsku prax a postup krajín schengenského priestoru. "Konzultovali sme to s Európskou komisiou a postupovali sme v úzkej súčinnosti s ministerstvom vnútra," priblížil minister. Ako pripomenul, SR doteraz dodržiavala najstriktnejší výklad schengenského vízového kódexu. "Skutočnosť, že sme nevydávali víza na viacnásobný vstup a že sme ich vydávali maximálne na 180 dní nás zaraďovala skôr do dolnej skupiny krajín v rámci Schengenu," podčiarkol.

Rozhodnutie MZV a MV umožní získavanie viacvstupových víz a víz na dlhšie obdobie než doposiaľ. Cestujúci, ktorí prichádzajú na Slovensko za účelom turistiky, návštevy príbuzných a podnikania získajú jednotné schengenské vízum na obdobie dvoch rokov a na viac vstupov. Pre tých, ktorí už zákonným spôsobom využili aspoň jedno schengenské vízum, budú mať možnosť získať vízum na viac vstupov až na obdobie piatich rokov.

Je tu zároveň snaha o urýchlenie celej procedúry do 48 hodín, pričom táto doba nemá presiahnuť päť dní. Napríklad zastupiteľský úrad (ZÚ) v Moskve ich doteraz vydával do piatich pracovných dní.

Študenti z Ruska získajú národné vízum na 90 dní na viac vstupov za účelom umožnenia podania žiadosti o pobyt v SR. V zmysle schengenskej legislatívy totiž nie je možné udeliť cudzincom, ktorých doba pobytu v SR presiahne 90 dní schengenské vízum, ale musia požiadať o prechodný pobyt.

Od budúceho roka sa pristúpi k zberu žiadostí o víza od ruských občanov aj mimo ZÚ Moskvy a Generálneho konzulátu (GK) SR v Sankt Peterburgu prostredníctvom regionálnych centier. "V dôležitých miestach na území Ruska budú môcť občania podávať žiadosti o víza, ktoré budú zasielané na ZÚ. Ušetria si minimálne jednu cestu," vysvetlil Lajčák. Zároveň sa v súvislosti s Ukrajinou obnoví vydávanie povoleniek na malý pohraničný styk, ktoré bolo prerušené viac ako rok.

Víza pre občanov RF sa tiež udeľujú na zastupiteľskom úrade (ZÚ) v Moskve, GK v Sankt Peterburgu, na Generálnom konzuláte Maďarska v Jekaterinburgu a na všetkých zastupiteľských úradoch SR v prípade teritoriálnej príslušnosti žiadateľa. V tomto roku bolo do dnešného dňa udelených 17.516 víz pre občanov RF.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies