Od Dionýza po Netflix. Kómedia je tu už tisícky rokov a vždy pomáhala prekonať tažké časy. Ako sa menila?

NETKY.SK • 29 Január 2024, 06:45 • 2 min
Od Dionýza po Netflix. Kómedia je tu už tisícky rokov a vždy pomáhala prekonať tažké časy. Ako sa menila?

Podľa Aristotela, ktorý bol prvým, kto sa systematicky zaoberal komédiou, vznikla komédia z piesní, ktoré spievali účastníci slávností na počesť Dionýza, boha vína, plodnosti a extázy.

slovakia

left justify in out

Komédia je žáner umenia, ktorý má za cieľ pobaviť a rozosmiať publikum. Komédia sa vyvinula z prastarých rituálov, ktoré oslavovali boha Dionýza, a prešla mnohými zmenami a formami v priebehu storočí. V tomto článku sa pozrieme na niektoré z najdôležitejších etáp a osobností v histórii komédie, a tiež na to, prečo je komédia dôležitá pre ľudí a spoločnosť.

Pôvod a vývoj komédie v antike

Podľa Aristotela, ktorý bol prvým, kto sa systematicky zaoberal komédiou, vznikla komédia z piesní, ktoré spievali účastníci slávností na počesť Dionýza, boha vína, plodnosti a extázy. Tieto piesne boli často obscénne a satirické, a zosmiešňovali ľudí a inštitúcie. Komédia sa postupne stala súčasťou dramatického umenia, ktoré sa predvádzalo v amfiteátrach pred veľkým publikom. Prvými známymi komickými dramatikmi boli Aristofanes a Menandros, ktorí písali v 5. a 4. storočí pred Kr. v Aténach.

Aristofanes bol majstrom tzv. starej komédie, ktorá bola politicky a spoločensky angažovaná, a ktorá používala ostrú satiru, paródiu, absurditu a grotesknosť. Jeho hry, ako napríklad Lysistrata, Mír, Žaby alebo Mravce, kritizovali vojnu, demokraciu, filozofiu, bohov a iné témy. Aristofanes bol obdivovaný aj obávaný pre svoj vtip a odvahu, a ovplyvnil mnohých neskorších komikov, ako napríklad Moliera, Swifta, Shakespeara alebo Chaplina.

Menandros bol zakladateľom tzv. novej komédie, ktorá bola viac zameraná na každodenné životné situácie, lásku, rodinu a mravnosť. Jeho hry, ako napríklad Dyskolos, Samia, Epitrepontes alebo Perikeiromene, boli plné zaujímavých postáv, zápletiek a humoru. Menandros bol veľmi populárny v antike, a ovplyvnil rímskych komikov, ako napríklad Plauta a Terencia, ktorí prevzali mnohé z jeho motívov a postáv.

Komédia v stredoveku a renesancii

Po páde Rímskej ríše sa komédia stala súčasťou ľudovej kultúry, ktorá sa prejavovala v rôznych formách, ako napríklad karnevaly, masky, bábkové divadlá, farsy, šaškovia, klauni a iné. Tieto formy komédie boli často hrubé, vulgárne a subverzívne, a zosmiešňovali autority, morálku a náboženstvo.

Niektoré z nich sa zachovali až do dnešných čias, ako napríklad Commedia dell’arte v Taliansku, Punch and Judy v Anglicku, Guignol vo Francúzsku, Kasperl v Nemecku, Petrushka v Rusku, a iné.

V období renesancie sa komédia začala opäť inšpirovať antickými vzormi, a vznikli nové žánre, ako napríklad komédia dell’arte, komédia humana, komédia erudita, komédia pastoralna, komédia burlesca, komédia sentimentálna, a iné.

Tieto žánre sa líšili podľa toho, či používali improvizáciu alebo písaný text, či sa zameriavali na ľudové alebo vzdelané publikum, či sa odohrávali v mestách alebo na vidieku, či boli založené na humoru alebo na citoch, a podobne. Medzi najvýznamnejších komických autorov tohto obdobia patria Dante Alighieri, Giovanni Boccaccio, François Rabelais, Miguel de Cervantes, William Shakespeare, Molière, Carlo Goldoni, a iní.

Moderná doba

V 18. a 19. storočí sa komédia rozvíjala v súlade s osvietenstvom, romantizmom, realizmom a naturalizmom, a vznikli nové formy, ako napríklad komédia mravov, komédia charakterov, komédia situácií, komédia ideí, komédia jazyka, komédia absurdna, a iné.

Tieto formy komédie sa zaoberali rôznymi aspektmi ľudskej spoločnosti, psychológie, filozofie, politiky, umenia, a iné. Medzi najvýznamnejších komických autorov tohto obdobia patria Voltaire, Jonathan Swift, Jane Austen, Oscar Wilde, Anton Pavlovič Čechov, George Bernard Shaw, Luigi Pirandello, Samuel Beckett, a iní.

V 20. a 21. storočí sa komédia stala súčasťou masovej kultúry, a rozšírila sa do nových médií, ako napríklad film, televízia, rádio, internet, a iné. Tieto médiá umožnili vznik nových žánrov, ako napríklad sitkom, skeč, stand-up, animácia, paródia, satira, mockumentár, a iné.

Tieto žánre komédie sa využívali na zábavu, kritiku, vzdelávanie, propagandu, a iné. Medzi najvýznamnejších komických tvorcov tohto obdobia patria Charlie Chaplin, Buster Keaton, Woody Allen, Monty Python, Mel Brooks, Richard Pryor, Eddie Murphy, Seinfeld, The Simpsons, South Park, Sacha Baron Cohen, Tina Fey, Amy Poehler, a iní.

Prečo je dôležitá?

Komédia je dôležitá pre ľudí a spoločnosť z viacerých dôvodov. Po prvé, komédia je zdrojom radosti, pohody a zdravia. Smiech je prirodzená reakcia na humor, ktorá má pozitívny vplyv na našu náladu, imunitu, krvný tlak, bolesť, stres, a iné.

Smiech tiež posilňuje naše sociálne väzby, pretože zdieľame humor s našimi priateľmi, rodinou, kolegami, a inými. Smiech tiež pomáha prekonať konflikty, trauma, a iné problémy.
Po druhé, komédia je zdrojom poznania, múdrosti a kreativity. Humor je spôsob, ako vnímať a vyjadrovať svet z neobvyklých, prekvapivých, a originálnych uhlov pohľadu.

Humor je spôsob, ako vnímať a vyjadrovať svet z neobvyklých, prekvapivých, a originálnych uhlov pohľadu. Humor nám pomáha objavovať nové pravdy, rozvíjať naše kritické myslenie, a stimulovať našu fantáziu.

Lámanie predsudkov

Humor tiež pomáha prelomiť stereotypy, predsudky, a tabu, a otvárať dialóg medzi rôznymi kultúrami, názormi, a skupinami.
Po tretie, komédia je zdrojom zmeny, vplyvu a odporu.

Humor je spôsob, ako vyjadriť naše názory, postoje, a emócie, a ovplyvňovať naše okolie. Humor tiež pomáha zviditeľňovať a riešiť problémy, ktoré sú ignorované, potláčané, alebo zakázané. Humor tiež pomáha vytvárať a udržiavať sociálny a politický odpor voči nespravodlivosti, útlaku, a korupcii.

Záverom môžeme povedať, že komédia je neoddeliteľnou súčasťou ľudskej kultúry, ktorá má mnohé funkcie a významy. Komédia nám prináša radosť, poznanie, a zmenu, a pomáha nám lepšie pochopiť seba, druhých, a svet. Komédia je tiež výrazom našej ľudskosti, ktorá nás spája napriek našim rozdielom. Komédia je, ako povedal anglický spisovateľ George Meredith, “test civilizácie”.

Zdroje:

www.britannica.com/art/comedy

www.edition.cnn.com/shows/history-of-comedy

www.oxfordbibliographies.com/display/document/obo-9780199791286/obo-9780199791286-0199.xml

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lucie Balgová
foto: Owlcation
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies