Od 1. februára 2014 bude v EÚ stačiť jeden účet, začne fungovať SEPA

NETKY.SK • 11 Február 2013, 12:16 • 2 min
Od 1. februára 2014 bude v EÚ stačiť jeden účet, začne fungovať SEPA

Od 1. februára 2014 bude v EÚ stačiť jeden účet, začne fungovať SEPA - Svet Od 1.

slovakia

left justify in out

imgOd 1. februára 2014 budú spotrebitelia a firmy v 32 európskych krajinách posielať zahraničné platby a inkasá v eurách za rovnakých podmienok ako v rámci domácich platieb.

Stane sa tak vďaka spusteniu systému SEPA (Single Euro Payments Area). 

"Stierajú sa tie veľké rozdiely, ktoré vznikajú medzi platbami domácimi a zahraničnými, ktoré sú denominované v eurách," povedal na dnešnej tlačovej konferencii v Bratislave vedúci tlačového a politického oddelenia Zastúpenia Európskej komisie (EK) na Slovensku Andrej Králik.

Cieľom SEPA je harmonizovať všetky postupy a štandardy tak, aby spotrebitelia nerozlišovali medzi domácou a zahraničnou platbou. Dosiahne sa tak zjednodušenie a efektívna realizácia platobných transakcií. "Občanovi i firme by už na základe tohto systému mal stačiť jeden bankový účet v celej únii, jedna banková karta, jedno inkaso," skonštatoval Králik. Do systému sa okrem všetkých krajín Európskej únie (EÚ) zapoja aj Island, Lichtenštajnsko, Monako, Nórsko a Švajčiarsko.

Okrem zníženia nákladov prispeje nový systém aj ku vytváraniu nových inovatívnych riešení, a to napríklad v oblasti mobilných platieb. Dôjde aj ku zrýchleniu platieb, nakoľko systém garantuje, že pripísanie platby na účet príjemcu prebehne najneskôr počas nasledujúceho pracovného dňa po zaslaní platby.

Slovenské bankové prostredie je už z pohľadu bankových kariet na príchod SEPA pripravené. V súčasnosti už totiž žiadna banka nevydáva karty bez čipu, ktorý vyžaduje zadanie bezpečnostného PIN kódu. "Všetky terminály a bankomaty sú vybavené tak, že vedia akceptovať a čítať čip," informoval generálny riaditeľ odboru platobného styku Národnej banky Slovenska (NBS) Peter Holička.
V rámci termínov zavádzania SEPA však bude mať Slovensko dve výnimky, ktoré poskytnú viac času spotrebiteľom a podnikateľom pripraviť sa na zmeny. Prvou výnimkou je základná povinnosť pri identifikácii platobného účtu pomocou kódu IBAN. Ten budú musieť fyzické osoby na území SR používať až od 1. februára 2016, pričom dovtedy postačí zaužívaný BBAN kód. Pre podnikateľov sa povinnosť komunikovať s bankami prostredníctvom XML štandardu posúva takisto až na 1. februára 2016.
Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies