Ochrancovia zvierat neuspeli, belgická inštitúcia nepovažuje moslimské porážky za diskriminačné

NETKY.SK • 7 Október 2016, 14:21 • 2 min
Ochrancovia zvierat neuspeli, belgická inštitúcia nepovažuje moslimské porážky za diskriminačné

BRUSEL - Výnimka umožňujúca moslimom porážať zvieratá bez toho, aby ich predtým omráčili, nie je diskriminačná. Takto zareagovala na sťažnosť ochrancov práv zvierat belgická verejnoprávna inštitúcia Unia, ktorá má na starosti potláčanie diskriminácie a rovnosť šancí. Informáciu dnes priniesla agentúra Belga.

slovakia

left justify in out

Belgické združenie ochrancov zvierat Gaia podalo sťažnosť, pretože súčasné výnimky na rituálne zabíjanie zvierat na jatkách bez omráčenia považuje za diskriminačné. Ochrancom zvierat sa nepáčilo, že ak by zviera rituálne porazil človek, ktorý nie je moslim alebo žid, alebo je neveriaci, mohol by čeliť sankciám.

 

Belgická antidiskriminačná inštitúcia Unia síce potvrdila, že na základe európskej legislatívy musí byť každé zviera pred porážkou omráčené, ale náboženské rituálne porážky majú výnimku. Argumentuje Európskym dohovorom o ochrane ľudských práv a základných slobôd, ktorý garantuje slobodu vierovyznania a praktikovania náboženstva vrátane rituálov. Inštitúcia Unia vo svojom stanovisku uviedla, že ak má niekto vierovyznanie, ktoré vyžaduje rituálnu porážku zvierat bez predošlého omráčenia, na základe zmieneného dohovoru môže rovnako žiadať o výnimku na národnej aj európskej úrovni.

 

Pravidlá stravovania a spracovania potravín v islame (halál) a v judaizme (kóšer) upravujú okrem iného aj spôsob zabíjania zvierat. Obe náboženstvá vyžadujú, aby zvieratá pred porážkou neboli omráčené a zabili ich podrezaním hrdla nožom. Kľúčové je dôkladné vytečenie krvi, ktorú islam aj judaizmus považujú za nečistú. Takéto mäso je potom považované za vhodné na konzumáciu veriacimi.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies