OBSE hodnotí prímerie na Ukrajine ako veľmi krehké, stále dochádza k obetiam na životoch

NETKY.SK • 10 November 2015, 09:53 • 2 min
OBSE hodnotí prímerie na Ukrajine ako veľmi krehké, stále dochádza k obetiam na životoch

KYJEV - Osobitná pozorovateľská misia Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) na Ukrajine považuje súčasný stav v Donbase za "mimoriadne krehký". V rozhovore pre nemeckú spravodajskú stanicu Deutsche Welle to uviedol podpredseda misie OBSE Alexander Hug.

slovakia

left justify in out

Prímerie na východe Ukrajiny nadobudlo platnosť 1. septembra, pričom obe strany konfliktu - vládne sily i proruskí separatisti - deklarujú, že ho dodržiavajú. OBSE však upozornila, že počas uplynulých dvoch týždňov opäť došlo k obetiam na životoch. Hug zdôraznil, že nejde o obete výbuchov nášľapných mín, ale o obete pokračujúceho konfliktu, pričom k nim došlo na oboch stranách.

 

Hug súčasne priznal, že v posledných dňoch sa napätie zmiernilo. Zdôraznil však, že "fakt, že stále zomierajú ľudia, svedčí o mimoriadnej krehkosti prímeria"Za veľký problém označil aj zamínovanie území v oblasti ozbrojeného konfliktu. "Oblasti pozdĺž demarkačnej čiary sú doslova prešpikované mínami a nevybuchnutými granátmi," uviedol. Spresnil, že veľmi problémovými zónami sú okolie letiska v Donecku a dediny Širokyne, ako aj oba brehy rieky v meste Stanycia Luhanska.

 

Operácia ukrajinskej vládnej armády proti prorusky ladeným silám na východe Ukrajiny sa začala pred pol druha rokom. Na rokovaniach, ktoré sa konali vo februári tohto roku v bieloruskom Minsku, sa obe strany dohodli na zastavení paľby a odsune ťažkej bojovej techniky, ako aj na zmenách v ústave, decentralizácii a osobitnom štatúte Doneckej a Luhanskej oblasti. Dohoda o prímerí sa však sporadicky porušuje a dochádza k obnovovaniu bojov, aj s obeťami na životoch. Agentúra TASS dnes informovala, že ukrajinská armáda v noci nadnes intenzívne ostreľovala oblasť okolo letiska v Donecku. Podľa proseparatistickej tlačovej agentúry DAN mínometná paľba trvala deväť hodín. Obete na životoch si nevyžiadala.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies