Obľúbený český herec a moderátor Jan Kraus oslavuje okrúhle jubileum

NETKY.SK • 14 August 2023, 14:26 • 2 min
Obľúbený český herec a moderátor Jan Kraus oslavuje okrúhle jubileum

Praha/Bratislava-Populárna osobnosť aj dnes teší publikum špecifickým humorom

slovakia

left justify in out

Jan Kraus je všestranný umelec, ktorého si generácie divákov veľmi dobre pamätajú z množstva komédií, inscenácií, populárnych seriálov. Ani súčasnej mládeži však nie je neznámy populárny seriál "Dívka na koštěti", kde si zahral jednu z hlavných rolí. A nakrútil ich ešte omnoho viac. Obľúbený český herec si počas kariéry zahral kladné i negatívne postavy. Už niekoľko rokov je moderátorom televíznej relácie Show Jana Krause, kde si pozýva zaujímavých ľudí aj známe osobnosti z "československého šoubiznisu". Známa a česká osobnosť Jan Kraus sa dožíva 70-tky.

 

Český moderátor, herec, scenárista a režisér Jan Kraus sa do povedomia divákov dostal predovšetkým vďaka populárnej televíznej relácii Českej televízie Uvolněte se, prosím, obdobu ktorej v súčasnosti pod názvom Show Jana Krause vysiela TV Prima. Vo svojej talkshow už roky spovedá pozvaných hostí a publikum zabáva aj ako sarkastický glosátor spoločenského diania. Pred kamerou sa však objavuje od detstva ako herec, pričom stvárnil množstvo nezabudnuteľných úloh. V utorok 15. augusta bude mať známy český herec a moderátor 70 rokov.

Jan Kraus sa narodil 15. augusta 1953 v Prahe do židovskej rodiny publicistu a osvienčimského väzňa Ota Krausa. Vyštudoval gymnázium a do oblasti filmu začal prenikať už ako šesťročný vďaka práci v dabingu. Prvýkrát sa pred kamerou objavil v roku 1965 vo filme Káťa a krokodýl a v tom istom roku účinkoval aj vo vojnovej dráme Ať žije republika. O rok neskôr si zahral v dobrodružnej snímke Ukradená vzducholoď. Slovenský režisér Juraj Herz ho obsadil do filmu Spalovač mrtvol (1968) a v jednej z hlavných úloh sa predstavil v rodinnej komédii Lišáci, Myšáci a Šibeničák (1970). Diváci si môžu umelca pamätať aj z obľúbenej rozprávkovej komédie Dívka na koštěti (1971), v ktorej si zahral nespratníka Mikyho Rouska. Do úlohy princa sa prevtelil v rozprávke Jak se budí princezny (1977), účinkoval aj v známej komédii Což takle dát si špenát (1977), či v televíznom rozprávkovom seriáli Arabela (1979).

Po boku svojej vtedajšej manželky Jany Krausovej sa objavil v dráme Příběh '88 (1989). Hlavnú rolu naivného vidieckeho mladíka, ktorý sa chce stať umelcom, stvárnil v trezorovej snímke Evžen mezi námi, ktorá sa do kín dostala v roku 1990. Z ďalších filmov možno spomenúť komédiu Černí baroni (1992) alebo animovanú drámu Lekce Faust (1994). V roku 2000 si zahral aj v poeticko-mýtickej filmovej snímke Martina Šulíka Krajinka. Jednu z hlavných úloh vytvoril vo filme Musím tě svést (2002), kde si zahral so svojou terajšou manželkou Ivanou Chýlkovou.

Režisér Tomáš Mašín ho obsadil do historickej drámy Tri sezóny v pekle (2009) a s patričnou hravosťou si v komédii Wilsonov (2015) zahral policajného prezidenta Witticha. Vďaka svojskému zmyslu pre humor, nadhľadu a irónii účinkoval napríklad v televíznych humoristických reláciách Tuzemský konzumní (1993) alebo Dvaadvacítka (1998). Jan Kraus sa výrazne presadil ako pohotový moderátor televíznych talkshow ako napríklad Další, prosím! (2000) či Ok – Občan Kraus (2001). V novembri 2004 sa začala v programe Českej televízie objavovať čoraz populárnejšia relácia s názvom Uvolněte se, prosím, ktorú moderoval do júna 2010. Na túto talkshow voľne nadviazala jej obdoba pod názvom Show Jana Krause, ktorú môžu aj v súčasnosti sledovať diváci na súkromnej českej televíznej stanici Prima.

Ako režisér a scenárista sa Jan Kraus podpísal pod tragikomédiu Městečko (2003) a je aj autorom divadelnej komédie Nahniličko aneb Poněkud dojatý, ktorá sa od svojej premiéry v roku 1995 stále teší mimoriadnemu diváckemu záujmu. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Zlatica Gregorová
TASR
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies