Oblasti na východ od rieky Eufrat sú oslobodené od Islamského štátu

NETKY.SK • 4 December 2017, 07:14 • 2 min
Oblasti na východ od rieky Eufrat sú oslobodené od Islamského štátu

BEJRÚT/DAMASK - Hlavné kurdské sily v Sýrii v nedeľu oznámili, že oblasti východne od rieky Eufrat úspešne vyčistili od militantov extrémistickej organizácie Islamský štát (IS), za pomoci koalície vedenej Spojenými štátmi a ruských síl.

slovakia

left justify in out

Núraddín Mahmúd, hovorca sýrskych kurdských Oddielov ľudovej sebaobrany (YPG), ktoré sú oporou Sýrskych demokratických síl (SDF) podporovaných Američanmi, ocenil pomoc USA a Ruska pri operáciách vo východnej provincii Dajr az-Zaur. Pochválil ich vzdušnú a logistickú podporu, ako ak spoluprácu pri pozemných operáciách.

 

Hovorca v meste Sálihíja v spomínanej provincii dodal, že dúfa v ďalšiu spoluprácu s oboma medzinárodnými vojenskými silami pri ochrane oslobodených území. Na tlačovej konferencii bol prítomný aj ruský generál z ruskej základnej Humajmím, ktorá sa nachádza v západnej Sýrii.

 

SDF bojujú proti militantom IS východne od Eufratu od septembra. Prebieha aj iná vojenská operácia, v ktorej sýrske vládne sily, za pomoci Ruska a spojeneckých milícií podporovaných Iránom, prenasledujú bojovníkov IS na opačnom, západnom brehu rieky.

 

Rusko a USA sú pritom v kontakte - komunikujú spolu, aby zabránili prípadným zrážkam svojich jednotiek. Americkí predstavitelia uviedli, že spolu komunikujú aj priamo v teréne a konajú sa tiež stretnutia SDF so zástupcami vládnych síl.

 

Mahmúd vyzdvihol tiež úlohu kmeňových vodcov v boji proti IS v provincii Dajr az-Zaur, bohatej na ropu. Kmeňoví lídri totiž hrajú zjednocujúcu rolu pri zaisťovaní moci na spomínanom území.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies