Obete znásilnenia budú mať nárok aj na morálne odškodnenie

NETKY.SK • 7 Jún 2013, 10:01 • 2 min
Obete znásilnenia budú mať nárok aj na morálne odškodnenie

BRATISLAVA - Obete znásilnenia, sexuálneho násilia a sexuálneho zneužívania budú mať od júla nárok nielen na odškodnenie za fyzickú ujmu na zdraví, ale aj na morálne odškodnenie za psychickú traumu, stres, úzkosť a frustráciu. Vyplýva to z novely zákona o odškodňovaní osôb poškodených násilnými trestnými činmi, ktorú podpísal prezident SR Ivan Gašparovič.

slovakia

left justify in out

Právna norma vychádza v ústrety obetiam násilných trestných činov, ktoré majú možnosť získať primerané odškodnenie nielen za fyzickú, ale aj duševnú ujmu. Zákon ďalej zavádza, aby v prípade, že sa má odškodnenie uspokojovať výlučne prostredníctvom štátnych cenných papierov, bolo ho možné vyplatiť v hotovosti alebo prevodom na účet. Zmenu si vyžiadala prax a týka sa to najmä odškodňovania podľa zákona o súdnej rehabilitácii, zákona o zmiernení majetkových krívd a zákona o zmiernení krívd osobám, ktoré boli deportované do nacistických koncentračných táborov a zajateckých táborov.

Prezident najskôr parlamentom schválenú novelu poslancom vrátil, keďže mal k norme technickú pripomienku. NR SR mu koncom mája vyhovela a zákon opravila.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies