Obete nútených prác z čias vojny zažalujú japonský koncern Mitsubishi

NETKY.SK • 6 September 2010, 07:25 • 2 min
Obete nútených prác z čias vojny zažalujú japonský koncern Mitsubishi

Obete nútených prác z čias vojny zažalujú japonský koncern Mitsubishi

slovakia

left justify in out

img

Stovky čínskych občanov, deportovaných počas druhej svetovej vojny do Japonska, zažalujú japonskú automobilku Mitsubishi so žiadosťou o odškodnenie. Informovala o tom dnes čínska tlačová agentúra Sinchua.
      Počas vojny deportovali z Číny do Japonska zhruba 40.000 ľudí, väčšina z nich pracovala v japonskom ťažkom priemysle. Najmenej 7000 podľa čínskych údajov zomrelo.
      Keďže čínske obete nútených prác neuspeli v uplynulých vyše 20 rokoch v požiadavke o odškodnenie od japonskej vlády, budú teraz žalovať súkromnú japonskú spoločnosť, uviedli právnici. V rámci žaloby budú žiadať ospravedlnenie a kompenzácie v sume 14.700 dolárov na jedného, konštatovala tlačová agentúra RIA Novosti.
      V marci tohto roku obete holokaustu z Poľska, Ruska, Ukrajiny a Bieloruska vyzvali nemecké železnice na vyplatenie 445 miliónov eur ako odškodnenie za vojnové deportácie do koncentračných táborov.
      Predstavitelia obetí vyhlásili, že nemecká železničná spoločnosť Deutsche Bahn je morálnym a historickým nástupcom železníc nacistického Nemecka - Deutsche Reichsbahn.
      Spoločnosť Deutsche Bahn dosiaľ odmietla vyplatenie priameho odškodnenia s tým, že podporuje fond na pomoc vojonvým obetiam nútených prác.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies