Občiankovia Slovenska sa pýtali na svet v prvých sekundách roka 2013

NETKY.SK • 2 Január 2013, 08:19 • 2 min
Občiankovia Slovenska sa pýtali na svet v prvých sekundách roka 2013

Občiankovia Slovenska sa pýtali na svet v prvých sekundách roka 2013 - Zaujímavosti Vo Fakultnej nemocnici (FN) v Trenčíne sa v prvý deň tohto toku narodili už štyri deti, traja chlapci a jedno dievčatko. Prvým tohtoročným dieťaťom bol Samko, ktorý prišie

slovakia

left justify in out

imgVo Fakultnej nemocnici (FN) v Trenčíne sa v prvý deň tohto toku narodili už štyri deti, traja chlapci a jedno dievčatko. Prvým tohtoročným dieťaťom bol Samko, ktorý prišiel na svet o 1.14 hodine 

Ako TASR informovala zdravotná sestra novorodeneckého oddelenia FN v Trenčíne Veronika Migašová, chlapček sa narodil mamičke z obce Selec, po narodení meral 51 centimetrov a jeho hmotnosť bola 3720 gramov.

Prvým novorodeniatkom v Žiari nad Hronom je dievčatko Dianka

Prvým novorodeniatkom v novom roku, ktoré sa narodilo vo Všeobecnej nemocnici v Žiari nad Hronom, je dievčatko Dianka. "Dianka sa narodila o 00:43 h, váži 3310g a meria 48cm," informovala TASR Zuzana Ďurkechová z gynekologicko-pôrodníckeho oddelenia Všeobecnej nemocnice v Žiari nad Hronom. 


Prvé dieťa v Košiciach v roku 2013 prišlo na svet o polnoci.
Ako prvé dieťa v Košiciach v novom roku 2012 prišiel na svet chlapček Marko v Nemocnici Košice - Šaca.

"Narodil sa presne o polnoci, išlo o spontánny pôrod," uviedla dnes pre TASR službukonajúca lekárka novorodeneckého oddelenia Iveta Kostelníková.

Chlapček váži 4300 gramov a meria 53 centimetrov. Mamička dieťaťka je z obce Čečejovce v okrese Košice-okolie.


Prvým občanom Košíc narodeným v roku 2013 je dievčatko Ester

Prvým občanom Košíc narodeným v roku 2013 sa stalo dievčatko Ester, ktoré prišlo na svet dnes o 9.10 h. Narodilo sa v Univerzitnej nemocnici L. Pasteura na Rastislavovej ulici.

"Malá Ester je zdravá, váži 3360 gramov," uviedla pre TASR hovorkyňa UNLP Ladislava Šustová. Dodala, že mamičkou je 35-ročná prvorodička a išlo o fyziologický pôrod.

Prvej Košičanke narodenej v novom roku príde v utorok 2. januára zablahoželal primátor Richard Raši. 


Prvé dieťa sa v Nitre narodilo tri minúty po polnoci

Vo Fakultnej nemocnici v Nitre tri minúty po pol noci sa narodil chlapček menom Alexander. Podľa pôrodnej asistentky gynekologicko - pôrodníckej kliniky Ivety Tonkovej dieťa a mamička sú v poriadku. Alexander váži 2820 gramov a meria 49 centimetrov.

V Trnavskej fakultnej nemocnici čakali v tomto roku na prvé dieťa tri a pol hodiny, keď sa dievčatko Tamara Sára narodila. Váži 3240 gramov a meria taktiež 49 centimetrov. Ich zdravotný stav je tiež dobrý.


Dievčatko Alexandra sa v Trstenej narodilo v prvej sekunde nového roka

V prvej sekunde roku 2013 sa dnes v Hornooravskej nemocnici s poliklinikou v Trstenej narodilo dievčatko Alexandra.

Podľa službukonajúcej lekárky Anny Kolejákovej dievčatko váži 3200 gramov a meria 47 centimetrov.



Prvým novorodencom vo Všeobecnej nemocnici s poliklinikou v Lučenci je chlapček.

Chlapček sa narodil mamičke cisárskym rezom 20 minút po polnoci. Váži 2690 gramov a meria 49 centimetrov. TASR o tom informoval personál pôrodníckeho oddelenia Všeobecnej nemocnice s poliklinikou v Lučenci.


Zvolenská nemocnica čakala na prvé novoročné bábätko do pol tretej ráno

Na svoje prvé Novoročné bábätko si musela Zvolenská nemocnica počkať až do druhej hodiny a 35. minúty prvého dňa roku 2013. Malá Júlia vážila po pôrode 3660 gramov, merala 54 centimetrov a stala sa pre rodičov tým najkrajším novoročným darčekom.

Celkom 858 detí sa v minulom roku narodilo v Nemocnici Zvolen, ktorá je členom skupiny AGEL, čím počet pôrodov oproti roku 2011 klesol o 13 bábätiek. Ako uviedla tlačová hovorkyňa AGELSK a. s. Marta Csergeová, najfrekventovanejšími menami pre novorodencov boli v minulom roku chlapčenské mená ako Tomáš, Samuel, Jakub a z dievčenských mien prevládali mená ako Sofia, Nela a Kristína.

Nemocnica Zvolen má na gynekologicko-pôrodníckom oddelení celkom 40 lôžok. Niektoré z izieb tohto oddelenia sú takzvané roomingové, čo znamená, že bábätko zostáva po narodení s mamou celých 24 hodín denne. Nemocnica tiež nesie titul Baby Friendly Hospital, to znamená, že podporuje obetavé materstvo a dojčenie a tým zlepšuje zdravie detí a matiek.
Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies