Do Británie sa od októbra bez pasu nedostanete!

NETKY.SK • 20 September 2021, 07:00 • 2 min
Do Británie sa od októbra bez pasu nedostanete!

BRATISLAVA - Od 1. októbra nebude možné do Británie cestovať na občiansky preukaz.

slovakia

left justify in out

Pri vstupe do Spojeného kráľovstva bude potrebné od 1. októbra disponovať platným cestovným pasom. Jeho časová platnosť nie je obmedzená, stačí, ak bude platný pri vstupe a výstupe z krajiny. Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí SR o tom informuje na svojej webovej stránke.

Na krátkodobý pobyt do šiestich mesiacov nie sú potrebné víza, krátkodobá návšteva môže byť za účelom turistiky, návštevy rodiny a priateľov, krátkodobých študijných a obchodných činností. Do konca septembra je zatiaľ možné vstúpiť do krajiny s platným občianskym preukazom.
 

Posledným dňom v roku 2020 sa skončil režim voľného pohybu osôb medzi EÚ a Spojeným kráľovstvom tak, ako je definovaný v právnych normách EÚ. Od 1. januára 2021 sa však naďalej uplatňoval obojstranný bezvízový režim na krátkodobé cesty.

 

Platí tiež, že občan EÚ, Islandu, Lichtenštajnska, Nórska a Švajčiarska nemôže počas krátkodobého bezvízového pobytu do šiestich mesiacov vykonávať na území Spojeného kráľovstva zárobkovú činnosť, resp. nárokovať si prístup k verejným finančným zdrojom.

 

Občania EÚ, Islandu, Lichtenštajnska, Nórska a Švajčiarska, ktorí pricestovali do Spojeného kráľovstva po 1. januári 2021 a plánujú tam zostať dlhšie ako šesť mesiacov, podliehajú vízovej povinnosti. 

 

Osoby, ktoré sú zaregistrované v pobytovej schéme pre občanov EÚ (EU Settled Scheme), osoby s pobytovým povolením cezhraničného pracovníka a ďalšie osoby, na ktoré sa vzťahuje Dohoda o vystúpení Spojeného kráľovstva z EÚ, môžu naďalej používať svoj občiansky preukaz najmenej do 31. decembra 2025.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies