Občania a firmy doručujú na daňové úrady chybne vyplnené priznania

NETKY.SK • 16 Marec 2015, 16:58 • 2 min
Občania a firmy doručujú na daňové úrady chybne vyplnené priznania

BRATISLAVA - Na daňové úrady doručujú občania a podnikatelia neraz zle vyplnené tlačivá daňových priznaní k dani z príjmov.

slovakia

left justify in out

Používajú niekedy už neplatné tlačivá, nesprávne v nich vyznačujú zdaňovacie obdobie a zabúdajú ich podpísať. Daňové priznanie k príjmom dosiahnutým v roku 2014 sa podáva najneskôr 31. marca 2015 alebo do tohto dátumu musia daňovníci oznámiť daňovému úradu príslušnému podľa bydliska alebo sídla firmy predĺženie lehoty.
     

"Aktuálne sa podáva daňové priznanie k dani z príjmov za zdaňovacie obdobie 2014, teda na tlačive daňovník vyznačí rok 2014, a nie 2015. Priznanie je povinný podať ten, koho celkové príjmy podliehajúce dani, ktoré dosiahol v roku 2014 a presiahli 1901,67 eura. Do tejto celkovej sumy započíta akýkoľvek dosiahnutý príjem okrem toho, ktorý nie je predmetom dane alebo je od dane z príjmov oslobodený," upozornila hovorkyňa Finančnej správy (FS) SR Patrícia Macíková. Podrobné informácie FS zverejňuje na svojom webe www.financnasprava.sk.
     

Macíková pripomenula, že v tlačivách často chýba daňové identifikačné číslo (DIČ) alebo rodné číslo daňovníka. "Tieto údaje musia byť vyplnené v príslušnej časti na všetkých listoch tlačiva. Ďalej chýba vyznačenie činnosti podľa SK NACE, ktoré sa vzťahuje a treba ho doplniť, ak podnikateľ vykáže príjmy z podnikania alebo z inej samostatnej zárobkovej činnosti. Stretávame sa aj s nekompletnými podaniami. Na daňový úrad treba doručiť všetky strany daňového priznania, vrátane príloh," pripomenula hovorkyňa FS. Pomerne chronickým nedostatkom je chýbajúci podpis na konci priznania a tiež v časti, v ktorej daňovník poukazuje 2 % dane neziskovej organizácii. "Pomerne často chybne označia aj druh v časti, kde majú vyznačiť, či ide o riadne, opravné alebo dodatočné priznanie." Tieto chyby sa podľa hovorkyne FS opakujú už každoročne, a preto sa ich treba vyvarovať.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies