Obama zagratuloval novému gréckemu premiérovi k zvoleniu

NETKY.SK • 29 Január 2015, 08:24 • 2 min
Obama zagratuloval novému gréckemu premiérovi k zvoleniu

WASHINGTON - Americký prezident Barack Obama telefonicky zagratuloval novému gréckemu premiérovi Alexisovi Tsiprasovi k jeho zvoleniu s tým, že Washington sa teší na spoluprácu s Aténami v snahách o posilnenie ekonomiky tejto stredomorskej krajiny. Oznámila to dnes agentúra Reuters.

slovakia

left justify in out

"Prezident poznamenal, že USA ako dlhoročný priateľ a spojenec Grécka sa tešia na úzku spoluprácu s tamojšou novou vládou za účelom pomôcť krajine vrátiť sa k udržateľnej prosperite. Obaja lídri tiež zhodnotili spoluprácu v oblasti bezpečnosti Európy a boja proti terorizmu," uviedol Biely dom vo vyhlásení.
      

Tsiprasova nová radikálna ľavicová vláda prisľúbila ukončenie úsporných rozpočtových opatrení, zvyšovania daní a reforiem, ktoré sa Grécko zaviazalo naplniť výmenou za záchranné pôžičky od Európy. Rozhodnutie opätovne vyvolalo spory s ostatnými členskými štátmi eurozóny ohľadom jeho platobnej neschopnosti.
      

Vytvorenie novej gréckej vlády prebehlo rýchlo. Už v pondelok, deň po voľbách z 25. januára, sa  Koalícia radikálnej ľavice (Syriza) dohodla na koalícii s konzervatívnou pravicovo-populistickou stranou Nezávislí Gréci a v ten istý deň Tsipras zložil i premiérsku prísahu. Zloženie svojho kabinetu predstavil v utorok.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies