Obama uistil európskych spojencov o podpore USA

NETKY.SK • 3 Jún 2014, 11:36 • 2 min
Obama uistil európskych spojencov o podpore USA

VARŠAVA - Americký prezident Barack Obama dnes bezprostredne po prílete do Varšavy ubezpečil, že USA sú odhodlané brániť bezpečnosť svojich spojencov v strednej a východnej Európe.

slovakia

left justify in out

Prvým bodom programu Obamovej návštevy Poľska bolo stretnutie s poľskými a americkými pilotmi v hangári varšavského letiska. 
      

Stojac po boku poľského prezidenta pred dvoma americkými a dvoma poľskými stíhačkami Obama deklaroval neochvejné a trvalé spojenectvo oboch krajín. 
      

"Bezpečnosť Poľska i bezpečnosť našich spojencov v strednej a východnej Európe predstavuje základný kameň našej vlastnej bezpečnosti a je nedotknuteľná," vyhlásil Obama na úvod svojej štvordňovej cesty po Európe, počas ktorej navštívi tri krajiny. 
      

Šéf Bieleho domu v tejto súvislosti vyzdvihol existenciu Severoatlantickej aliancie, ktorá spája Európu s USA a ktorá je podľa neho v súčasnosti "obzvlášť dôležitá". Poľsko pritom označil za jedného z najsilnejších amerických spojencov v rámci NATO.  
      

Komorowski Obamovi poďakoval za posilnenie bezpečnosti svojej krajiny a deklaroval "poľsko-americké bratstvo v zbrani". 
      

Obama sa popoludní stretne vo varšavskom Belwederskom paláci s Komorowským a predstaviteľmi ďalších deviatich štátov Európy. Slovensko bude na schôdzke v Belwederskom paláci zastupovať prezident Ivan Gašparovič. Hlavnou témou stretnutia bude situácia na Ukrajine. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies