Obama prijal štyroch laureátov Nobelovej ceny bez Boba Dylana

NETKY.SK • 1 December 2016, 07:35 • 2 min
Obama prijal štyroch laureátov Nobelovej ceny bez Boba Dylana

WASHIGTON - Prezident USA Barack Obama prijal v stredu v Bielom dome štyroch laureátov Nobelovej ceny. Spevák Bob Dylan medzi nimi nebol.

slovakia

left justify in out

Obama využil stretnutie v Oválnej pracovni na to, aby pripomenul, že Amerika je jedinečná vo svojej schopnosti prilákať talenty z celého sveta, aby študovali na jej univerzitách.


Obama sa stretol s britskými vedcami pôsobiacimi v USA Duncanom Haldanom a J. Michaelom Kosterlitzom, ktorým udelili tohtoročnú Nobelovu cenu za fyziku; s laureátom Nobelovej ceny za ekonómiu - Britom Oliverom Hartom; a so sirom J. Fraserom Stoddartom - laureátom Nobelovej ceny za chémiu.


Obama vyhlásil, že ich práca bude viesť k novým produktom a technológiám, z ktorých určité ešte ani nemožno predvídať, a budú inšpirovať nové generácie odborníkov či vedcov.


Dylanovi udelili Nobelovu cenu za literatúru 2016, ale na slávnostnom odovzdávaní sa osobne nezúčastní. Pravdepodobne však pricestuje do Štokholmu na budúci rok a vtedy zrejme verejne vystúpi s tzv. nobelovskou prednáškou, napísala tlačová agentúra AP.


Počas stredy sa veľa špekulovalo, či Dylan vynechá stretnutie s prezidentom v Bielom dome.


Hovorca Bieleho domu Josh Earnest však na tlačovom brífingu ešte pred schôdzkou vyhlásil: "Žiaľ, tí z vás, čo si nad tým lámete hlavu, musím povedať, že Bob Dylan dnes v Bielom dome nebude; takže každý si môže dať pohov."


Earnest doplnil, že Dylan neuviedol dôvod svojej neúčasti. Avšak hovorca poznamenal, že Dylan a prezident sa stretli už v minulosti a "prezident mal zo stretnutia radosť".


Obama udelil v roku 2012 spevákovi a skladateľovi Prezidentskú medailu slobody, pripomenula agentúra AP.




 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies