Obama príde v septembri do Estónska

NETKY.SK • 15 August 2014, 19:15 • 2 min
Obama príde v septembri do Estónska

WASHINGTON - Americký prezident Barack Obama v septembri navštívi Estónsko, kde sa stretne s lídrami troch pobaltských krajín.

slovakia

left justify in out

Šéf Bieleho domu zavíta do Tallinu pred príchodom do Walesu, kde sa bude 4. a 5. septembra konať summit NATO. Podľa vlády USA je cieľom ubezpečiť región o bezpečnostných záväzkoch vo svetle aktuálneho diania na východe Ukrajiny, kde už niekoľko mesiacov trvá proruské povstanie. Podľa Američanov je Obamov príchod "šancou na uistenie o našom záväzku" pomoci každému členskému štátu NATO v prípadu útoku naň.

 

Pobaltské krajiny majú dlhodobo napäté vzťahy so susedným Ruskom ako nástupníckym štátom Sovietskeho zväzu, ktorého bolo Estónsko, Lotyšsko a Litva súčasťou niekoľko desaťročí. Ich odtrhnutie sa od zväzu začiatkom 90. rokov sprevádzalo násilie a hrozba vypuknutia ozbrojeného konfliktu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies