Táto kniha si zaslúži cenu a aj povšimnutie. Toto sú štyri dôvody, prečo by ste jej mali pomôcť aj vy

NETKY.SK • 21 Marec 2023, 10:00 • 2 min
Táto kniha si zaslúži cenu a aj povšimnutie. Toto sú štyri dôvody, prečo by ste jej mali pomôcť aj vy

Keď Kristína Ježovičová napísala knihu Nelám mi srdce, venovanú predovšetkým, avšak nielen mladým čitateľom, iste netušila, že ju príbehy piatich hrdinov privedú až sem, že bude môc oslavovať úspech naozaj veľký. No len si to skúste predstaviť, že napíšete knihu, dáte do nej dušu, srdce a aj celú hlavu a ruky, ste zdravo bojazliví, ako to verejnosť prijme a či vôbec a odrazu zistíte, že váš literárny počin nominovali a môže sa stať mládežníckou knihou roka!

slovakia

left justify in out

Ak si toto nezaslúži ovácie, ak práve vtedy nemá právo žena vykrikovať a skákať, tak potom naozaj neviem.

 

Samozrejme, že aj ostatné knihy nominované v rovnakej kategórii sú výborné a stoja za zmienku, povšimnutie a aj každý hlas, ale my si niečo povieme o Nelám mi srdce, dobre?

 

Povedzme si, napríklad, niečo o tom, prečo by ste si mali dať tú námahu a knihu si prečítať aj za ňu zahlasovať.

 

Piati

 

Po prvé, v knihe autorka zvládla skĺbiť osudy piatich mladých, a verte, že to vôbec nie je jednoduché. Keď poskladáte dej tak, aby v ňom boli viaceré postavy, aby bola každá jedinečná a súčasne aby medzi nimi existovalo prepojenie, to si vyžaduje veľkú múdrosť.

 

V knihe nájdete slušné dievča Andrejku,

až príliš odviazanú Sofiu,

večne nahnevaného Maroša,

tajnostkárskeho Borisa

a problémovú a zaľúbenú Noru.

 

Prvé

 

Po druhé, prvé lásky sú naozaj úžasné. Teda áno, aj v tých prvých môže byť nejaká dráma alebo iné, nechcené záležitosti, ale keď sa človek prvý raz zaľúbi, vtedy je to také zvláštne. Neopakovateľné.

 

Je to boj s emóciami, lebo sa vám zdá, že ste chorí, možno máte horúčku, možno dokonca aj blúznite. Ale napokon sa ukáže, že je to láska, to z nej vám je horúco, z nej šaliete, že netušíte, čo hovoríte.

A naši hrdinovia sa zaľubujú, je veľmi milé sledovať, ako Andrejka podlieha šarmu zakázaného chlapca a ako sa učí vyznať sama v sebe aj napriek zmätku a toľko vštepovaným zásadám.

 

Zdanie

 

Po tretie, v knihe je autenticky zobrazené, ako dojem môže zavádzať.

Tak jednak tu máme Sofiu, ktorá pôsobí, že nemá nič vážnejšie na práci, len sa fotiť a uverejňovať každý svoj pohyb na sociálnej sieti. Je to však len klam, lebo keď sa nik nedíva, keď nik nekomentuje, vtedy je aj Sofia mladé dievča, roztrasené a plné neistoty.

A aj Maroš, ten tiež vyzerá, ako keby všetkých nenávidel, len sa zlostí a zlostí. Ibaže nik nevie, čím si prechádza a že nedostáva od rodiča to, čo by dostávať mal. Všetko je to len zdanie.

 

Reálne

 

Po štvrté, Nelám mi srdce je kniha podaná realisticky. Nájdete tam aj úsmevnejšie okamihy a ani nie je prehnane patetická či depresívna. Naopak, je taká ako aj život sám. Mladým ukazuje, že žiť sa oplatí, ale zároveň ich neopíja hlúposťami, nedáva im falošné istoty a nádeje postavené na piesku. Pomáha im hľadať si šťastný koniec aj vtedy, keď sa nesplnia všetky túžby.

 

A kdeže sa to dá zahlasovať? Predsa tu!

https://www.pantarhei.sk/awards/?fbclid=IwAR1P0_QGLFNb_cynBknd5qwgsIeEJbINj_Tlbgn720YY5no2oLCtnbY5Mkw#hlasovat




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Michaela Mihokova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies