Obama podpísal zvýšenie dlhového stropu

NETKY.SK • 17 Október 2013, 07:14 • 2 min
Obama podpísal zvýšenie dlhového stropu

WASHINGTON - Americký prezident Barack Obama v stredu podpísal zvýšenie dlhového stropu, ktoré v stredu odhlasovali obe komory amerického parlamentu.

slovakia

left justify in out

Štátni zamestnanci, ktorí sú od 1. októbra na nútených dovolenkách, sa tak od štvrtka budú môcť vrátiť do práce. Obama tak oddialil problém do budúceho roka, keď vláde budú na prevádzku krajiny stačiť peniaze do 15. januára a dlhový strop do 7. februára.

Biely dom vyjadril nádej, že nabudúce sa problém nebude riešiť v hodine dvanástej. "Musíme si odvyknúť od vlády krízou," povedal prezident. Senátor John McCain, ktorého kolegovia-republikáni spustili krízu svojimi požiadavkami na zmenu reformy zdravotného poistenia, označil stredajšiu dohodu politikov za "koniec mučivej odysey". "Je to jedna z najzahanbujúcejších kapitol, aké som kedy videl počas rokov, čo som strávil v Senáte," vyhlásil McCain. Zároveň varoval republikánov, aby nespájali svoje požiadavky s dlhovým stropom alebo výdavkami vlády. Prieskumy verejnej mienky totiž ukázali, že podpora voličov republikánom klesla. 

Hoci dlhový strop postačí na požičiavanie si do 7. februára, ministerstvo financií bude mať nástroje, ako si predĺžiť možnosti požičiavania aj po tomto dátume. Stredajšia dohoda poslancov tiež obsahuje vytvorenie parlamentnej komisie, ktorá má prísť s opatreniami, ako zredukovať deficit rozpočtu v dlhodobom horizonte.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies