Obama: Pád ruského lietadla v Egypte mohla spôsobiť bomba

NETKY.SK • 6 November 2015, 06:30 • 2 min
Obama: Pád ruského lietadla v Egypte mohla spôsobiť bomba

WASHINGTON - Americký prezident Barack Obama pripustil, že haváriu ruského dopravného lietadla Airbus A321 na egyptskom Sinajskom polostrove, pri ktorej v sobotu zahynulo 224 ľudí, mohla spôsobiť nálož umiestnená na palube lietadla. Informovala o tom v noci nadnes agentúra Reuters.

slovakia

left justify in out

Podobný názor vyslovil predtým aj britský premiér David Cameron, ktorý v Londýne po štvrtkových rokovaniach s egyptským prezidentom Abdalom Fattáhom Sísím povedal, že zatiaľ to nie je isté, ale je čoraz pravdepodobnejšie, že ruské lietadlo sa zrútilo po výbuchu bomby.


K najzávažnejšej leteckej havárii v dejinách ruského i sovietskeho letectva došlo 31. októbra, keď sa lietadlo Airbus A321 s 224 osobami na palube zrútilo necelú polhodinu po štarte. Haváriu nikto neprežil. Drvivá väčšina cestujúcich boli ruskí turisti vracajúci sa z dovolenky v egyptskom letovisku Šarm aš-Šajch. Cieľovou destináciou bol ruský Petrohrad.


Británia preto pristúpila k pozastaveniu letov do a zo Šarm aš-Šajchu, kam vyslala svojich špecialistov, aby posúdili bezpečnostné opatrenia na letiskách a predletové kontroly lietadiel. Britský minister dopravy Patrick McLoughlin však zároveň vo štvrtok vyjadril nádej, že dnes sa spiatočné lety zo Šarm aš-Šajchu do Británie obnovia.

Pri havárii ruského lietadla na Sijnaji USA nevylučujú terorizmus

 

Spojené štáty nevylučujú možnosť terorizmu v súvislosti so sobotňajšou haváriou ruského lietadla v Egypte na Sinajskom polostrove. Informovala dnes agentúra AP.


Podľa hovorcu Bieleho domu Josha Earnesta, Washington dosiaľ neurčil, čo malo prispieť k rozpadu lietadla ruskej leteckej spoločnosti MetroJet nad Sinajom, na palube ktorého zahynulo 224 osôb. Earnest však odmietol hovoriť o doterajších zisteniach amerických tajných služieb.


Dodal, že Washington zvažuje kroky, ktoré môže podniknúť na posilnenie bezpečnosti komerčných letov prichádzajúcich do USA z určitých štátov.


Nemecké ministerstvo zahraničných vecí vyzvalo dnes turistov smerujúcich do Egypta, aby sa vyhli oblasti Sinajského polostrova. S ohľadom na pozastavenie letov niektorých aerolínií smerujúcich do Šarm aš-Šajchu takto dotknutým turistom odporúčalo, aby kontaktovali cestovné kancelárie alebo letecké spoločnosti, informuje agentúra Reuters.


Nemecký rezort diplomacie aktualizoval dnes cestovné odporúčania pri Egypte a doplnil k nim "čiastočné varovanie pred cestovaním" do tejto krajiny. Ministerstvo zahraničných vecí ďalej uviedlo, že dôvod havárie ruského lietadla na Sinajskom polostrove nie je stále známy. Do vyšetrovania príčin tejto tragédie sa podľa rezortu diplomacie zapojili tiež nemeckí experti.


K najzávažnejšej leteckej havárii v dejinách ruského letectva došlo 31. októbra, keď sa lietadlo Airbus A321 s 224 osobami na palube zrútilo necelú polhodinu po štarte. Haváriu nikto neprežil. Drvivá väčšina cestujúcich boli ruskí turisti vracajúci sa z dovolenky v egyptskom letovisku Šarm aš-Šajch. Cieľovou destináciou bol ruský Petrohrad.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies