Obama ocenil príslušníkov armády bojujúcich vo vojnách po 11. septembri

NETKY.SK • 31 August 2011, 13:23 • 2 min
Obama ocenil príslušníkov armády bojujúcich vo vojnách po 11. septembri

Obama ocenil príslušníkov armády bojujúcich vo vojnách po 11. septembri

slovakia

left justify in out

img

Americký prezident Barack Obama dnes na výročnom stretnutí Americkej légie pripomenul "hrozné útoky" z 11. septembra 2001. Hovoril tiež o prospekte stiahnutia amerických jednotiek z Iraku a Afganistanu.
      Príslušníci americkej armády znášali po septembrových teroristických útokoch "mimoriadnu záťaž", viac ako dva milióny vojakov bolo rozmiestnených vo vojnových oblastiach, povedal Obama pred tisíckami vojenských veteránov a ich rodinných príslušníkov.
      "Títo muži a ženy každý deň za uplynulých 10 rokov spoločne dosahovali úspechy ako jeden americký tím," povedal šéf Bieleho domu. Uctil si tiež pamiatku vyše 6200 amerických vojakov, ktorí padli v ťažkom desaťročí vojny.
      Podľa Obamu je teraz americká armáda lepšia než kedykoľvek predtým. Americký prezident vyzdvihol spôsob, akým nová generácia vojakov - ktorá prišla po 11. septembri - zmenila spôsob bojovania a víťazenia vo vojnách.
      Obama sa od nástupu do úradu usiloval o skončenie vojen v Iraku a Afganistane. Všetci americkí vojaci by sa mali stiahnuť z Iraku do konca tohto roka.
      Z Afganistanu by do konca budúceho leta malo odísť 33.000 amerických vojakov. Do roku 2014 by zodpovednosť za bezpečnosť v krajine mali prevziať afganské sily. Avšak Obama jednako len hovoril o konci afganskej vojny, nie o víťazstve, pripomína tlačová agentúra AP.
      Biely dom dnes informoval, že Obama bude mať prejav na koncerte v Národnej katedrále vo Washingtone, ktorý sa uskutoční pri príležitosti 10. výročia teroristických útokov.
      Americký prezident v deň výročia navštívi všetky tri miesta, kde sa zrútili teroristami unesené lietadlá - New York, Pentagón a Shanksville v Pensylvánii, uviedol už skôr Biely dom.
Zdroj: TASR/www.whitehouse.gov



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies