Obama navštívi v máji Vietnam

NETKY.SK • 16 Február 2016, 09:04 • 2 min
Obama navštívi v máji Vietnam

RANCHO MIRAGE - Americký prezident Barack Obama navštívi v máji, keď bude v Ázii na medzinárodnom summite, Vietnam. Oznámil to v pondelok Biely dom. Píše o tom agentúra AP.

slovakia

left justify in out

Podľa Bieleho domu Obama informoval vietnamského premiéra Nguyen Tan Dunga, že prijal pozvanie na návštevu jeho krajiny. Obama a Dung spolu hovorili v pondelok na okraj dvojdňového summitu Spojených štátov a Združenia krajín juhovýchodnej Ázie (ASEAN), ktorý sa koná v južnej Kalifornii.

 

Biely dom uviedol, že hovorili o zlepšených vzťahoch medzi oboma štátmi. Vlani uplynulo 20 rokov od obnovenia diplomatických vzťahov medzi USA a Vietnamom.

 

Obama sa vlani stretol v Bielom dome s generálnym tajomníkom Komunistickej strany Vietnamu Nguyen Phu Trongom. Ten vtedy povedal, že pozval Obamu na návštevu svojej krajiny. Prezident USA vtedy potvrdil, že pozvanie dostal, ale nepovedal, či ho prijal.

 

Summit USA a ASEAN-u v Kalifornii je prvý svojho druhu, ktorý sa koná na americkej pôde. Jednou z dôležitých tém tohto podujatia v kalifornskom Rancho Mirage by mali byť spory ohľadne teritoriálnych nárokov Číny, ktoré vyvolávajú napätie v medzinárodných vzťahoch.

 

Čína, ktorá nie je členom ASEAN-u, si nárokuje takmer celú oblasť Juhočínskeho mora, pričom argumentuje historickými dôvodmi.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies