Obama navštívi japonské mesto Hirošima ako prvý prezident USA

NETKY.SK • 10 Máj 2016, 15:48 • 2 min
Obama navštívi japonské mesto Hirošima ako prvý prezident USA

WASHINGTON - Barack Obama ako vôbec prvý úradujúci prezident USA navštívi koncom mája japonské mesto Hirošima, ktoré v roku 1945 zničila americká atómová bomba. Oznámil to dnes Biely dom.

slovakia

left justify in out

Obama pricestuje do Hirošimy spoločne s japonským premiérom Šinzóom Abem počas už predtým ohlásenej návštevy Japonska, v rámci ktorej sa zúčastní na summite skupiny G7. Schôdzka sa bude konať 26. a 27. mája v japonskom meste Šima.

 

Počas dlhodobo očakávanej, avšak až dnes oficiálne ohlásenej návštevy Hirošimy vzdá hold obetiam výbuchu atómovej bomby a opäť predstaví svoju víziu sveta bez jadrových zbraní.

Biely dom vylúčil, že by sa Obama počas pobytu v Hirošime ospravedlnil za zhodenie atómovej bomby na mesto. Japonsko zdôraznilo, že takéto gesto ani nepožaduje.

 

Dve atómové bomby, ktoré USA 6., resp. 9. augusta 1945 zhodili na japonské mestá Hirošimu a Nagasaki, urýchlili kapituláciu Japonska a tým aj ukončenie druhej svetovej vojny. Výbuch v Hirošime si do konca roku 1945 vyžiadal okolo 140.000 obetí.

 

Už v apríli navštívil pamätník hirošimskej tragédie americký minister zahraničných vecí John Kerry. Od zhodenia bomby nenavštívil toto japonské mesto žiaden takto vysokopostavený americký predstaviteľ.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies