Obama na bankete odovzdal nemeckej kancelárke Medailu slobody

NETKY.SK • 8 Jún 2011, 09:35 • 2 min
Obama na bankete odovzdal nemeckej kancelárke Medailu slobody

Obama na bankete odovzdal nemeckej kancelárke Medailu slobody - Politika Na počesť nemeckej kancelárky Angely Merkelovej sa v utorok v Ružovej záhrade Bieleho domu vo Washingtone uskutočnila slávnostná štátna večera pre zhruba 200 hostí. Americký preziden

slovakia

left justify in out

img

Na počesť nemeckej kancelárky Angely Merkelovej sa v utorok v Ružovej záhrade Bieleho domu vo Washingtone uskutočnila slávnostná štátna večera pre zhruba 200 hostí.
      Americký prezident Barack Obama na bankete odovzdal nemeckej kancelárke Medailu slobody - najvyššie civilné vyznamenanie Spojených štátov. Vyzval hostí na potlesk, a takmer pozabudol na prípitok.
      Obama zdôraznil Merkelovej úsilie o slobodu už v bývalej Nemeckej demokratickej republike, pripravenosť strhávať bariéry a jej politickú kariéru. Ako prvá politička z východného Nemecka a prvá žena sa dostala až na post spolkovej kancelárky.
      Doteraz Obama pozval na štátny banket do Bieleho domu len prezidentov Číny, Indie a Mexika. Merkelová prišla v dlhej čiernej róbe, po boku manžela Joachima Sauera.
      Prvá dáma Spojených štátov - Michelle Obamová - zažiarila v krémovo sfarbenej večernej kreácii s vertikálnymi striebornými detailmi a s krátkou vlečkou.
      Šaty pre Obamovú navrhoval módny tvorca Naeem Kahn, ktorý bol aj autorom jej róby na štátny banket pre predstaviteľov Indie, poznamenala agentúra AP.
      Pri utorkovej večeri sa podával šalát priamo zo záhrady Bieleho domu, hovädzie filé, tuniaková omáčka z Havajských ostrovov, krabové ravioli z Marylandu, ale aj jablková štrúdľa - obdoba nemeckého receptu.
      Merkelová bola prvou európskou predsedníčkou vlády, na počesť ktorej vo Washingtone pripravili slávnostnú štátnu večeru. Zostáva teraz na nej, aby Obamu pozvala do Berlína, pripomenula agentúra DPA.
      Obama bol v Berlíne v roku 2008, keď na post prezidenta USA ešte len kandidoval. Nemohol však predniesť prejav pri Brandenburskej bráne, ale urobil tak pri neďalekom Stĺpe víťazstva. Potom bol ešte dva razy v Nemecku, no do Berlína neprišiel.
Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies