Obama i dalajláma sa zúčastnili na modlitebných raňajkách vo Washingtone

NETKY.SK • 5 Február 2015, 17:28 • 2 min
Obama i dalajláma sa zúčastnili na modlitebných raňajkách vo Washingtone

WASHINGTON - Americký prezident Barack Obama a tibetský dalajláma si dnes v rámci tradičných Národných modlitebných raňajok vo Washingtone vymenili pozdravy, avšak priamo sa nestretli.

slovakia

left justify in out

Podľa agentúry Reuters aj túto akciu pozorne monitoruje Peking, ktorý svetových lídrov opakovane varoval pred akýmikoľvek kontaktmi s tibetským duchovným vodcom žijúcim v indickom exile. 
     

Na dnešných národných modlitebných raňajkách - prestížnej akcii, na ktorej sa každoročne zúčastňuje okolo 3500 pozvaných hostí zo 100 krajín sveta - označil americký prezident dalajlámu za dobrého priateľa a za inšpiráciu slobody.   
     

Dalajláma sedel pri stole v prvom rade priamo oproti prezidentovi. Obama pred začiatkom raňajok kývol hlavou smerom k dalajlámovi, usmial sa na neho a zopätými rukami na znak poklony ho pozdravil. Prítomnosť tibetského duchovného vodcu na podujatí ohlásili aj organizátori, čo prítomní hostia ocenili mohutným potleskom.
     

Napriek tomu, že americký prezident sa s dalajlámom osobne nestretol, nie je podľa agentúry Reuters vylúčené, že už len prítomnosť tibetského vodcu na prestížnom podujatí vo Washingtone vyvolá hnev Pekingu. Ten stretnutia dalajlámu s oficiálnymi predstaviteľmi jednotlivých štátov dlhodobo kritizuje, pretože tibetského duchovného vodcu pokladá za separatistu, ktorý sa usiluje o väčšiu autonómiu pre Tibet. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies