Aktivisti z Greenpeace zablokovali prístup do ropnej rafinérie, bojkotujú jej rozširovanie

NETKY.SK • 11 September 2020, 20:53 • 2 min
Aktivisti z Greenpeace zablokovali prístup do ropnej rafinérie, bojkotujú jej rozširovanie

ŠTOKHOLM - Aktivisti z Greenpeace v piatok zablokovali ropnú rafinériu na západe Švédska.

slovakia

left justify in out

Protestujú proti jej plánovanému rozširovaniu. Informovala o tom agentúra AFP. Plavidlo tejto organizácie s názvom Rainbow Warrior (Dúhový bojovník) zakotvilo vo fjorde Brofjorden pred tamojšou rafinériou vo štvrtok večer. Cieľom bolo zablokovať prístup ropného tankera.

 

Bránia tankerom v preprave

"Sme stále v Brofjordene, čo znamená, že zastavujeme environmentálny trestný čin a bránime akejkoľvek preprave do fjordu a z neho," uviedla pre AFP vedúca švédskej pobočky Greenpeace Isadora Wronski.

Tá tiež informovala, že aktivisti budú rafinériu blokovať "tak dlho, ako to bude potrebné", respektíve dovtedy, kým švédsky premiér Stefan Löfven "nezakročí a neprevezme zodpovednosť".

 

Rokovania sú v plnom prúde

Práve švédska vláda má rozhodnúť o tom, či umožní rozšírenie rafinérie. Spoločnosť Preem, ktorá rafinériu vlastní, odmietla túto akciu komentovať.

 

Mohlo by vás zaujímať: Pre prírodu sa črtá toto dôležité riešenie

 

"Zameriavame sa najmä na zachovanie bezpečnosti výroby a našich zamestnancov," povedal pre AFP šéf tlačového oddelenia spoločnosti Dani Backteg.

 

 

Dodal, že momentálne medzi vedením rafinérie a švédskou vládou prebiehajú rokovania o možnom rozširovaní rafinérie.

 

Švédsko podpísalo Parížsku dohodu

Greenpeace varuje, že takýto krok spôsobí zvýšenie emisií až o milión ton oxidu uhličitého ročne, čím by švédska vláda šla priamo proti cieľom Parížskej dohody.

 

Tou sa spolu s ďalšími krajinami zaviazala aktívne znižovať emisie a bojovať proti klimatickej zmene. Vedenie rafinérie však argumentuje, že jej rozšírenie by umožnilo výrobu kvalitnejších produktov a obnoviteľných palív, čo by kompenzovalo lokálne zvýšenie emisií.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies