Obama bude vetovať prípadné nové sankcie voči Iránu

NETKY.SK • 20 December 2013, 08:36 • 2 min
Obama bude vetovať prípadné nové sankcie voči Iránu

WASHINGTON - Biely dom vo štvrtok pohrozil, že prezident Barack Obama bude vetovať prípadný zákon Kongresu o nových sankciách voči Iránu, pretože takýto krok by mohol zničiť prelomovú dohodu s islamskou republikou.

slovakia

left justify in out

Sprísnenie sankcií v prípade, že by Irán dohodu o obmedzení jeho jadrového programu nedodržal, navrhla skupina republikánskych aj demokratických zákonodarcov. Teherán sa so svetovými mocnosťami v novembri dohodol na obmedzení svojich jadrových aktivít výmenou za zmiernenie sankcií. Súčasná dohoda bude platiť šesť mesiacov, dokedy by mala byť vyrokovaná nová. Biely dom sa však obáva, že prijatím zákona o prípadných sankciách by sa zablokovali ďalšie rokovania s islamskou republikou.

"Takýto krok nie je potrebný. Ak by ho prijali, prezident ho bude vetovať," vyhlásil hovorca Bieleho domu Jay Carney, podľa ktorého Obama nechce stratiť príležitosť na diplomatické riešenie iránskeho problému. Sankčnú legislatívu navrhlo 26 senátorov z oboch politických táborov, podľa ktorých politika sankcií priviedla Irán k rokovaciemu stolu. Hrozbu sankcií preto považujú za dobrý nátlakový prostriedok. Iránski predstavitelia už však varovali, že v prípade nových sankcií by Teherán odstúpil od rokovacieho stola.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies