Obama a Romney zvádzajú tesný zápas, očakáva sa účasť 120 mil. voličov

NETKY.SK • 6 November 2012, 19:38 • 2 min
Obama a Romney zvádzajú tesný zápas, očakáva sa účasť 120 mil. voličov

Obama a Romney zvádzajú tesný zápas, očakáva sa účasť 120 mil. voličov - Politika Vo voľbách v USA sa nerozhoduje len o tom, kto sa stane šéfom v Bielom dome.

slovakia

left justify in out

img

Vo voľbách v USA sa nerozhoduje len o tom, kto sa stane šéfom v Bielom dome. Bude sa tiež obsadzovať 435 kresiel v Snemovni reprezentantov a tretina zo 100 kresiel v Senáte.Najmenej 120 miliónov Američanov sa podľa očakávania zúčastní na prezidentských voľbách v USA, kde sa už dnes otvorili volebné miestnosti na východe i stredozápade Spojených štátov a postupne sa pridávalo západné pobrežie.

 
Podľa celonárodných prieskumov zvádzajú americký prezident Barack Obama a jeho republikánsky vyzývateľ Mitt Romney tesný zápas, o výsledku ktorého sa však rozhodne iba v niekoľkých amerických štátoch.

"Cítim optimizmus, ale len opatrný optimizmus," povedal Obama v rozhlasovom vysielaní The Steve Harvey Morning Show. Dodal, že kým ľudia neodvolia a nespočítajú sa hlasy, všetko ostatné je len špekulácia.

Romney pre rozhlasovú stanicu WTAM v Ohiu - považovanom za "bojové pole" - uviedol, že Obamova politika finančne poškodzuje Spojené štáty. Poznamenal, že ak to bude o ekonomike a pracovných miestach, tak voľby vyhrá on.

Podľa amerického volebného systému víťaz volieb nevyjde z celonárodného ľudového hlasovania, ale zo zápolenia, uskutočňovaného v jednotlivých amerických štátoch (kandidát získa v každom štáte istý počet voliteľov). Víťazstvom v jednotlivom štáte získa Obama alebo Romney hlasy tamojších voliteľov.
 
Podľa názoru oboch súperov - Obamu i Romneyho - budú mať voľby ďalekosiahle následky pre Spojené štáty, ktoré sa ešte stále zotavujú z najväčšieho ekonomického poklesu od čias veľkej hospodárskej krízy, a tiež v súvislosti s rozhodovaním o tom, akú veľkú úlohu by pri riešení problémov krajiny mala zohrávať federálna vláda.

"Je to voľba medzi dvoma víziami pre Spojené štáty," povedal Obama v pondelok v Madisone vo Wisconsine, pričom požiadal voličov, aby mu umožnili dokončiť jeho prácu na obrate ekonomiky, započatú v prvom volebnom období.

Romney argumentoval tým, že Obama mal svoju šancu a premrhal ju. Na volebnom zhromaždení v Sanforde na Floride povedal, že podľa Obamu je odpoveďou na problémy viac kompetencií vlády. "Nie, pán prezident, viac pracovných miest, to je odpoveď pre Spojené štáty," oponoval republikán.

V dnešných voľbách v USA sa nebude rozhodovať len o tom, kto sa stane šéfom v Bielom dome. Bude sa tiež obsadzovať všetkých 435 kresiel v Snemovni reprezentantov a tretina zo 100 kresiel v Senáte.

Okrem toho si Američania zvolia guvernérov v 11 amerických štátoch a v miestnych referendách sa budú vyjadrovať k množstvu tém - od manželstiev homosexuálnych párov až po legalizáciu marihuany.

Očakáva sa, že demokrati si po voľbách udržia väčšinu v Senáte a rovnako aj republikáni v Snemovni reprezentantov. To zvyšuje vyhliadky na pokračujúce stranícke zápolenie v USA bez ohľadu na to, kto sa stane americkým prezidentom.

Ak zvíťazí Romney - multimilionár a bývalý šéf súkromnej kapitálovej firmy - bude prvým mormónom na poste šéfa Bieleho domu a jedným z najbohatších mužov, aký sa kedy stal americkým prezidentom.

Obama - prvý Afroameričan v Bielom dome - bude v prípade víťazstva prvým demokratickým politikom od čias Billa Clintona, ktorý nastúpi aj na druhé volebné obdobie.


Voliči čakajú v dlhých radoch, Romney, Biden i Ryan už tiež odovzdali hlasy

Americký republikánsky prezidentský kandidát Mitt Romney už dnes odovzdal svoj hlas v tohtoročných prezidentských voľbách v USA.
 
Romney a jeho manželka Ann odvolili v ich domovskom štáte Massachusetts, republikánsky kandidát má ešte aj počas dnešného dňa zhromaždenia v Ohiu a susednej Pensylvánii.

Keď sa Romneyho pýtali, koho volil, odpovedal: "Myslím si, že viete." Republikán sa ešte počas noci vráti do Bostonu na volebnú recepciu.

Vo svojom bydlisku v meste Wilmington v americkom štáte Delaware odvolil aj americký viceprezident Joe Biden. Šéf Bieleho domu Barack Obama odovzdal svoj hlas takmer pred dvoma týždňami v domovskom Chicagu. Stal sa tak prvým šéfom Bieleho domu, ktorý odvolil v skoršom termíne.

Na dnešných amerických voľbách sa už zúčastnil aj republikánsky kandidát na viceprezidenta Paul Ryan, ktorý odvolil v Janesville v štáte Wisconsin.

Ryan (42) bol hlasovať spolu s manželkou Jannou a dvom zo svojich troch detí ukázal, akým spôsobom sa v Spojených štátoch volí v prezidentských voľbách.

Pred volebnými miestnosťami po celých USA sa dnes tvorili dlhé rady. Na záberoch miestnych médií bolo vidieť dlhé rady v uliciach miest v amerických štátoch, kde je najviac stranícky nevyhranených voličov (tzv. swing states) - napr. na Floride a vo Virgínii. Na predmestiach Washingtonu voliči čakali niekoľko hodín, aby mohli odovzdať svoj hlas.

Vyše hodinu čakali voliči aj v americkom štáte Ohio, o ktorom sa predpokladá, že rozhodne výsledok prezidentských volieb. Obyvatelia amerického štátu New Jersey, postihnutého superbúrkou Sandy, mohli hlasovať aj prostredníctvom internetu alebo faxom.

V susednom New Yorku, ktorý tiež silne pocítil následky búrky, mohli obyvatelia voliť v ktorejkoľvek volebnej miestnosti, nielen tam, kde boli zapísaní.


Obama s manželkou si na výsledky volieb počkajú doma - v Chicagu

Americký prezidentský špeciál Air Force One sa dnes vrátil do Chicaga, kde chce americký prezident Barack Obama s manželkou Michelle počkať na výsledky volieb.

Volebný maratón sa pre americký prvý pár skončil po 17 mesiacoch. Obama bude po volebnom dni pripravený na rozhovory pre americké televízie, ale zahrá si aj basketbal, aby sa uvoľnil. Na volebné výsledky chce čakať v kruhu poradcov a priateľov.

Čakanie na volebné výsledky môže poriadne "drásať nervy", skonštatovala už skôr zástupkyňa manažéra Obamovej volebnej kampane Stephanie Cutterová. Vyzvala demokratov, aby zostali pokojnými. 

Cutterovej mottom je, aby demokrati nestrácali nervy, ani keby boli na televíznych záberoch rady ľudí čakajúcich pred volebnými miestnosťami v republikánskych baštách. 

Denise Scarbrová, blogerka novín Huffington Post poradila čitateľom, aby čítali, športovali a "zhlboka dýchali". Dýchanie zhlboka alebo basketbal - to neprichádza do úvahy pre republikánskeho kandidáta Mitta Romneyho.

Po tom, ako bol Romney dnes ráno miestneho času voliť v Massachusetts, odletel ešte na zhromaždenia do Ohia a Pensylvánie. oba americké štáty sú vo voľbách považované za kľúčové.

Obamov volebný poradca Robert Gibbs označil tento Romneyho krok za "prejav zúfalstva". Dodal, že republikán vie, čo mu volebná noc prinesie. Znelo to však tak trochu, akoby si samotný Gibbs chcel dodať odvahu, mieni tlačová agentúra DPA.
Na Manhattane postihnutom hurikánom hlasovali po starom, s lístkami 
 
V niektorých častiach New Yorku, ktoré spustošil hurikán Sandy, v dnešných voľbách nehlasovali elektronicky, ale "po starom" - s papierovými hlasovacími lístkami. 

Tie prekvapili napríklad voličov na pôde univerzity na Dolnom Manhattane, ktorý podobne ako New Jersey či Connecticut postihli rozsiahle niekoľkodňové výpadky elektriny, záplavy a akútny nedostatok paliva či potravín.

Hoci sa mnohí Američania venovali pred dnešným volebným dňom obnove svojich domovov, dnes stáli v dlhých radoch na uliciach a v budovách, len aby mohli odovzdať svoje hlasy.

"Volebný proces je rovnaký ako v minulosti, až na papierové hlasovacie lístky," konštatovala jedna z čakajúcich. 

Vo volebnom stredisku, ktoré bolo zriadené v univerzitnom internáte neďaleko Union Square, trvalo papierové hlasovanie 20 minút. V dvoch ďalších volebných strediskách na Dolnom Manhattane vyzerala situácia podobne.

Občania z veľkej väčšiny krajín by uprednostnili Obamu, trhy Romneyho



Väčšina bežných občanov planéty by zrejme privítala znovuzvolenie Baracka Obamu za prezidenta USA.
Uzavretejší svet trhov by však prípadné víťazstvo jeho vyzývateľa Mitta Romneyho ocenilo zvýšením kurzov. To je v skratke globálny záver rôznych prieskumov, zrealizovaných v uplynulých dňoch britskými subjektmi.

Podľa rozsiahleho prieskumu, ktorý z poverenia rozhlasovej stanice BBC World Service pripravili experti siete GlobeScan v spolupráci s odborníkmi v sfére politológie z Marylandskej univerzity, by Obama v prípade, že by o prezidentovi USA spolurozhodovali aj občania iných krajín, zvíťazil s obrovskou prevahou.
 
Z 21 krajín, v ktorých oslovili celkove takmer 22.000 respondentov, by úradujúci prezident USA triumfoval v 20 s výnimkou Pakistanu.

V priemere by zo všetkých respondentov uprednostnilo Obamovo znovuzvolenie 50 percent oslovených, kým Mittovi Romneymu by dalo prednosť iba deväť percent respondentov. Ostatní sa nevyjadrili.

Najsilnejšiu podporu má podľa tohto prieskumu Barack Obama vo Francúzsku (72 percent) pri sotva dvoch percentách pre Romneyho. V Nemecku, ale aj v Austrálii, Kanade, Nigérii a Veľkej Británii sa podpora súčasného prezidenta USA pohybuje v rozmedzí od 64 do 67 percent.

V Španielsku zasa Mitt Romney zaznamenal vôbec najhorší výsledok, podporil by ho iba každý stý oslovený občan tejto krajiny.

Z globálneho prieskumu jednej z najväčších londýnskych investičných bankových skupín Barclays, do ktorej sa zapojilo celkove 354 subjektov s celkovým kapitálom viac ako 10.000 miliárd USD, vyplýva, že sa polovica oslovených v prípade Obamovho víťazstva obáva patovej situácie v americkom zákonodarnom zbore. Štyridsaťtri percent respondentov vníma ako riziko aj daňové, prípadne iné neproinvestičné opatrenia. V prípade Romneyho víťazstva sa možného ochromenia Kongresu USA obáva iba 23 percent opýtaných, kým predmetných opatrení iba zanedbateľná časť respondentov.

Z rovnakého prieskumu vyplýva, že relatívna väčšina oslovených očakáva v prípade Obamovho víťazstva menšiu alebo významnejšiu vlnu predávania na americkom trhu s cennými papiermi, kým za predpokladu Romneyho triumfu ráta veľká väčšina z nich krátkodobo s menším alebo aj vyšším, až štyri percentá prekračujúcim posilnením kurzov akcií.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies