Obaly od čipsov netriedi ani polovica ľudí, väčšina je z plastov

NETKY.SK • 22 Marec 2023, 12:0 • 2 min
Obaly od čipsov netriedi ani polovica ľudí, väčšina je z plastov

BRATISLAVA - Väčšina obalov od čipsov je z plastov. Triedi ich však len necelá polovica ľudí (47 percent). Informovala o tom organizácia zodpovednosti výrobcov (OZV) Envi-Pak.

slovakia

left justify in out

Vysvetlila, že najčastejšie sa čipsy balia do vrecúšok, ktoré patria do plastov. Niektoré sa balia do tuby, ktorá pozostáva z viacerých druhov obalov. Samotnú tubu treba potom vytriediť ako nápojové kartóny, vrchnák býva z plastu. Pod vrchnákom býva ešte jeden obal, ktorý treba vyhodiť do triedeného zberu nápojových kartónov.

 

 

"Ak nevieme, ako obal od čipsov vytriediť, tak si treba všímať označenie a symboly na samotných obaloch, ktoré nás informujú o tom, z akého materiálu je obal vyrobený. Platí, že čo sa dá od obalu oddeliť, treba oddeliť a vytriediť samostatne," vysvetlila riaditeľka komunikácie OZV Envi-Pak Katarína Kretter.

 

Dodala, že pri triedení sa treba riadiť aj inštrukciami konkrétneho mesta alebo obce. Obaly od zemiakových lupienkov sa zdajú poloprázdne. Je to preto, lebo sa v nich nachádza dusík, ktorý sa stará o ochrannú atmosféru a chráni čipsy pred oxidáciou. Tak podľa organizácie ostávajú dlho čerstvé, chrumkavé a v požadovanej kvalite. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Interny redaktor

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona